JP Morgan – een van de grootste banken ter wereld – heeft bekent gemaakt dat het een eigen cryptomunt ontwikkelt, genaamd de ‘JPM Coin’. De bank zal de munt de komende maanden eerst testen en zo zal de munt voor slechts een klein deel van de transacties worden gebruikt.
De nieuwe cryptomunt zal overigens niet verhandelbaar zijn voor het publiek. Het zal louter worden gebruik voor transacties van de bank zelf. De JPM Coin zal functioneren als een stablecoin, zoals Tether. Dat wil zeggen dat de waarde van de munt gelijk zal blijven aan een dollar.
Het is de eerste keer dat een grote bank, zoals JP Morgan een cryptomunt gebruikt in zijn operaties.
Jamie Dimon, CEO van JP Morgan stelde eind 2017 dat ongereguleerde cryptomunten, zoals de Bitcoin ‘fraude’ zijn. Gereguleerde cryptomunten en de blockchaintechnologie hadden in de ogen van Dimon altijd al toegevoegde waarde.
JPM Coin heeft drie use cases
Umar Farooq, baas van JP de blockchainprojecten bij JP Morgan stelde dat de JPM Coin drie use cases heeft.
Ten eerste zal de munt worden gebruikt voor internationale transacties voor grote bedrijven die klant zijn bij JP Morgan. Vandaag de dag gebeurt dit met oude betalingsnetwerken, zoals Swift. Farooq stelde dat deze transacties door de cryptomunt geen dagen meer duren, maar in een fractie worden afgerekend, op elk moment van de dag.
Ten tweede zal de JPM Coin worden gebruikt voor transacties van effecten. De munt zal het mogelijk maken voor professionele beleggers dat effecten onmiddellijk worden overgeschreven naar de juiste partij.
Ten derde kunnen grote bedrijven die gebruikmaken van de bankdiensten van JP Morgan de munt gebruiken. Bijvoorbeeld om dollars razendsnel over te maken naar een nevenvestiging in een ander land en zo op een efficiëntere manier bedrijfsactiviteiten te financieren.
JP Morgan verschuift elke dag wereldwijd zo’n zes biljoen dollar voor zijn klanten. De komende maanden zullen de testen met de JPM Coin starten. Slechts een klein gedeelte van de huidige transacties zal met de cryptomunt gebeuren.
Bron: CNBC
Foto: iStock