Het mijnen van bitcoins zal spoedig veel decentraler worden door een nieuw softwarevoorstel. Het voorstel, genaamd Stratum V2, is uitgebracht door Braiins, een bedrijf achter een van de grootste miningpools voor bitcoins, genaamd SlushPool.

De Bitcoin wordt er vaak van beschuldigd dat het mijnen van de digitale munten op een centrale manier gebeurt. Miners van bitcoins zitten bijvoorbeeld massaal aangesloten bij miningpools, die de computerkracht van miners bundelt naar één punt. De drie grootste miningpools zouden goed zijn voor meer dan de helft van alle computerkracht op het netwerk.

Stratum V2 kan deze centralisatie verminderen. Zo bevestigd Jimmy Song, een gerespecteerde onafhankelijke ontwikkelaar. Hij zei over de nieuwe code:

Als dit protocol alles doet wat het belooft, dan zal het argument van ‘mining centralisatie’ er niet meer toe doen.

Stratum V2

De nieuwe software zal er voor zorgen dat miners aangesloten bij een pool zelf kunnen beslissen welke transacties ze willen uitvoeren en welke softwareveranderingen ze willen aannemen, terwijl de computerkracht nog steeds gebundeld is.

Volgens Matt Corallo, een van de samenstellers van Stratum V2, is het nieuwe protocol een grote stap voor de Bitcoin. Hij schreef in een Reddit Ask me Anything:

Dit is een enorme stap in mining centralisatie. In plaats de focus op pools te hebben (wat we vandaag hebben), kunnen we ons nu focussen op de centralisatie van de daadwerkelijke miners.

Waarom miningpools belangrijk zijn

Miningpools zijn ondanks de centralisatie belangrijk voor miners, omdat de pools er voor zorgen dat de opbrengsten van een miner betrouwbaarder zijn. Wanneer miners hun krachten bundelen hebben ze namelijk een grotere kans om bitcoins te mijnen. Deze gedolven bitcoins worden dan verdeeld over de aangesloten miners naar het ratio van hun computerkracht.

Wanneer een miner niet is aangesloten bij een pool, maakt hij een enorm kleine kans om bitcoins te mijnen, omdat zijn computerkracht dan zeer laag is. Dat zal er voor zorgen dat een miner bijna nooit bitcoins vindt.

Bron: Coindesk

Foto: iStock

Slim Beleggen bestaat 10 jaar, en gaan we goed vieren! We geven dit jaar uitzonderlijk een Tesla Model 3 weg onder onze abonnees. Wil jij ook kans maken op zo’n mooie, fonkelnieuwe Tesla? KLIK HIER VOOR MEER DETAILS

Reacties