Stablecoins hebben geen positief effect op de prijzen van cryptomunten. Dat is de conclusie van een nieuw onderzoek van de Universiteit van Californië. Het onderzoek staat hiermee haaks op eerder onderzoek naar stablecoins.

Stablecoins zijn cryptomunten met een stabiele waarde, vaak gekoppeld aan de dollar.

De wetenschappers Richard Lyons en Ganesh Viswanath-Natraj analyseerden handelsdata in de cryptomarkt. Ze concluderen dat investeerders stablecoins gebruiken als een middel om op koersbeweging te reageren en de munten zijn geen drijvende kracht achter hogere of lagere prijzen.

Eerder onderzoek

De conclusie van het nieuwe onderzoek is opvallend, omdat eerder onderzoek juist aantoonde dat stablecoins wel achter prijsstijging in de markt zaten. In juni 2018 concludeerden John Griffins en Amin Shams dat stablecoinuitgiften perfect getimed waren met bodems in de markt, waardoor de prijs per bitcoin aanzienlijk toenam.

Het onderzoek van Griffins en Shams zorgde voor actie van regelgevers richting Tether. Tether is de uitgever van USDT, veruit de dominantste stablecoin. Het Amerikaanse Ministerie van Justitie opende een onderzoek naar Tether en later werd een rechtszaak geopend.

Lyons en Viswanath-Natraj spreken het eerdere onderzoek tegen:

We vinden geen systematisch bewijs dat stablecoinuitgiften de prijzen van crypto’s beïnvloeden. Ons onderzoek ondersteunt alternatieve zienswijzen. Uitgiften van stablecoins reageren alleen op het verschil in de marktprijs ten opzichte van de dollar. Daarnaast functioneren stablecoins als veilige haven in de digitale economie.

Aantal stablecoins groeit hard

Het aantal stablecoins is hard gegroeid de afgelopen jaren. Eind 2017 waren er nog 1,25 miljard dollar aan stablecoins in circulatie. Op het moment van schrijven, met een lagere cryptoprijzen, zijn er 9 miljard dollar aan stablecoins in circulatie.

Bron: Coindesk

Foto: iStock

Reacties