De volatiliteit van de Bitcoin steeg in januari, toen de grootste cryptomunt ter wereld de grens van 10.000 dollar opzocht. Maar als we naar de activiteit op de blockchain kijken, kan de volatiliteit nog veel hoger gaan, volgens Kraken. En wel dankzij ‘whales‘.

In februari is het relatief rustig bij de prijsvorming van de Bitcoin. De munt beweegt in een range tussen de 9.500 en 10.500 dollar. In januari steeg de munt nog van iets minder dan 7.000 dollar naar bijna 10.000 dollar.

Alleen volgens een onderzoek van Kraken gaan we bij de munt binnenkort weer prijsgeweld zien.

On-chain analyse wijst op volatiliteit

De cryptobeurs analyseerde de grootste houders van bitcoins op de blockchain, ook wel whales genoemd. Deze hebben per wallet zo’n 1.000 tot 10.000 bitcoins en hebben daarmee een grote invloed in de markt. Kraken publiceerde de volgende grafiek:

Het aantal whales groeit al lange tijd. Van iets meer dan 1.500 in 2019 naar meer dan 2.000 vandaag de dag. Opvallend is dat het aantal whales een tijd consolideert en daarna hard stijgt. Net na zo’n harde stijging beweegt de prijs van de Bitcoin hard, oftewel de volatiliteit neemt dan toe. Eind 2018 naar beneden, maar de vorige keer, medio 2019, omhoog.

Momenteel is het aantal whales weer iets aan het stijgen van 2.000 naar 2.030. Dat duidt op een transitie van consolidatie naar accumulatie.

Volgens Ashish Singhal, mede-oprichter en CEO van CRUXPay en CoinSwitch.co, is het logisch dat er na zo’n accumulatie van whales de volatiliteit terugkeert. Hij zei:

Tijdens zo’n accumulatiefase halen whales liquiditeit uit de markt. Dat heeft effect op de verhouding tussen het aanbod en de vraag en zo komt volatiliteit terug in de markt.

Whales kopen dus een groot deel van het aanbod op en dat zorgt vervolgens voor een stijging van de prijs.

Bron: Coindesk

Foto: iStock