Whale

Wat is een Whale?

Met een whale wordt een persoon of institutie bedoeld die zeer veel cryptomunten heeft. Dit zijn zo veel cryptomunten dat de whale de koers van een cryptomunt kan beïnvloeden. Denk hierbij aan 50.000 bitcoins of meer (honderden miljoenen dollars).

Een whale is het grootste dier op aarde. Daarom zal ieder dier voor de whale moeten wijken wanneer de whale zijn koers voortzet.

De meeste investeerders worden gezien als ‘small fish’. Dit zijn de gewone particuliere investeerders. Verder zijn er ook nog ‘dolphins’. Dit zijn weer iets grotere investeerders. Hierbij moet je denken aan vermogen van ongeveer 1.000 bitcoins.

Wie zijn de Whales?

WhaleWhales zijn zeer grote spelers in de crypto markten. Ze kunnen goed zijn voor honderden miljoenen dollars, zo niet miljarden. Daarom zijn whales vaak niet een persoon, maar een institutie, zoals Hedge Funds of Bitcoin Investment Funds. Deze spelers in de markt zijn goed voorzien van kapitaal door derden en zijn bereid het risico in crypto markten te lopen. Voorbeelden van whales zijn Pantera Capital en Bitcoin Investment Trust.

Whales zijn dus in staat om de prijs van een cryptomunt te manipuleren als men dat wil. Wanneer een whale een order wil plaatsen zonder de intentie om de prijs te beïnvloeden, zal het een heleboel kleine orders moeten plaatsen over een langere periode. Het vermogen van een whale is vaak goed voor het gehele orderboek op te kopen.

Wanneer de prijs van de Bitcoin bijvoorbeeld op 10.000 dollar staat, zal een kooporder van een whale kunnen zorgen voor een koers van 12.000 dollar. Wanneer de whale een verkooporder plaatst, zal het kunnen zorgen voor een koers van 8.000 dollar. De kracht van een whale is immens en kan de koers en het sentiment op de markt doen keren.

Hoe gaan whales te werk?

Vaak willen whales helemaal niet de koers beïnvloeden. Een Hedge Fund wil namelijk laag kopen en hoog verkopen. Daarom zal een whale vaak een strategie hebben waarbij het meerdere kleinere orders plaatst. Hierdoor kan er opwaartse prijsdruk ontstaan, want alle small fish en dolphins zullen mee gaan met de koers die de whale heeft gecreëerd. Wanneer de koers van een cryptomunt een bepaalde hoogte heeft bereikt, zal een whale beginnen met het geleidelijk verkopen van de cryptomunt. Hierdoor zal er een neerwaartse prijsdruk ontstaan.

De crypto markten zijn erg gevoelig voor whales, omdat ze relatief klein zijn. Op het moment van schrijven is de crypto markt ongeveer 350 miljard waard versus ongeveer 74.000 miljard van de totale aandelenmarkt. Daarnaast zijn de meeste marktparticipanten in de crypto markt goedgelovig en is er geen regelgeving. Naarmate de marktkapitalisatie van de crypto markt groeit, er regelgeving komt en meerdere institutionele spelers zich melden, zullen whales minder invloed hebben op de koers van de crypto markt.

Bron: CCN

Foto: iStock/gremlin

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws