Een bitcoin is zoals een loterijticket. Dat vindt Kenneth Rogoff, voormalig hoofdeconoom van het Internationale Monetair Fonds (IMF) en Harvard-econoom. Volgens Rogoff is er een grote kans dat de Bitcoin waardeloos zal blijken en een kleine kans dat de waarde zal stijgen.

Waardeloos betekent overigens niet dat de waarde nul hoeft te gaan. Rogoff stelde dat hij de waarde eerder naar 100 dollar gaan dan naar 100.000 dollar ziet gaan.

Rogoff gaf drie argumenten waarom hij denkt dat de Bitcoin geen toekomst heeft. Daarnaast gaf hij ook een reden waarom de Bitcoin en andere cryptomunten wel bruikbaar zullen blijven.

1. Overheden kunnen het als illegaal beschouwen

Ten eerste stelde Rogoff dat het lot van de Bitcoin in handen ligt van overheden. Als overheden de Bitcoin als illegaal beschouwen en het volk deze niet mag gebruiken, dan zal het geen waarde hebben.

“Uiteindelijk moet er een manier zijn om goederen of diensten te kopen met cryptomunten, naast drugs en huurmoordenaars. Als overheden het illegaal maken om cryptomunten te gebruiken in winkels en banken, dan moet de waarde uiteindelijk ineenstorten.”, aldus Rogoff.

2. Bitcoin is geen goud

Ten tweede zegt Rogoff dat de Bitcoin niet te vergelijken is met goud. Veel cryptovoorstanders vergelijken de Bitcoin juist met goud en stellen dat het dezelfde (of zelfs nog betere) functies heeft. Daarom zou de Bitcoin in waarde moeten stijgen.

Maar Rogoff vindt dat de Bitcoin totaal niet te vergelijken is met goud. De bitcoin heeft volgens hem namelijk geen alternatief gebruik buiten transacties en goud wel.

3. Inefficiënt decentraal systeem

Ten derde stelt Rogoff dat het decentrale systeem achter de Bitcoin veel minder efficiënt is dan huidige betalingssystemen. Hij stelt dat de Bitcoin nooit deze efficiëntie kan bereiken. Daarbij spelen de hoge energiekosten voor het minen een grote rol.

4. ‘Foute overheden’ blijven het gebruiken

Maar Rogoff stelde dat hij de waarde van de Bitcoin niet naar nul ziet gaan. Dat komt omdat hij ook use cases ziet voor de grootste cryptomunt. Vooral voor onstabiele overheden en overheden met sancties kan de Bitoin en andere crypotmunten handig zijn.

Hierbij verwijst hij naar het anonieme karakter van cryptomunten. Door dit anonieme karakter zullen overheden makkelijker in staat zijn om sancties – vooral van de Verenigde Staten – te ontwijken.

Bron: The Guardian

Foto: iStock