De Amerikaanse beurswaakhond – de SEC – heeft boetes uitgedeeld aan professioneel bokser Floyd Mayweather en aan muziekproducent DJ Khaled. Dit naar aanleiding van het niet openbaar maken van inkomsten, die beiden beroemdheden kregen uit de promotie van initial coin offerings (ICO’s).

Uit berichtgeving van de SEC blijkt dat Mayweather 100.000 dollar ontving van Centra Tech en 200.000 dollar van Stox en Hubbi Network. Khaled kreeg 50.000 dollar van Centra Tech.

De ICO Centra Tech is eerder dit jaar al aangeklaagd door de SEC op verdenking van fraude.

De SEC is overigens al langer bezig met het aanklagen van ICO’s. Veel ICO’s worden namelijk gezien als uitgifte van ongereguleerde effecten, wat een strafbaar feit is.

De straffen van de SEC

Beiden beroemdheden werkten mee met de beschuldigingen van de SEC. Mayweather zal 300.000 dollar moeten terugbetalen uit winst die hij met de promotie heeft behaald. Daarbovenop komt voor de bokser nog een boete van 300.000 dollar. Plus 14.775 dollar aan rente die hij op de winst zou hebben behaald.

De straf van Khaled heeft eenzelfde structuur. Zo moet hij 50.000 dollar terugbetalen uit winsten die hij heeft behaald, 100.000 dollar boete. En 2.275 dollar aan rente die hij op de winst zou hebben behaald.

Verder mogen de beroemdheden voor een paar jaar geen uitgifte van effecten of dergelijke producten promoten. Mayweather is voor drie jaar verbannen en Khaled voor twee jaar.

De boetes zullen waarschijnlijk niet veel impact hebben op de sterren. Mayweather verdiende eerder dit jaar namelijk 275 miljoen dollar in een boksgevecht.

SEC waarschuwt voor social media-influencers

Naast de boetes benadrukte de SEC in hun persbericht nog eens extra dat beleggers voorzichtig moeten zijn met financieel advies van beroemdheden.

“Beleggers moeten sceptisch zijn tegenover financieel advies gepost op social media en moeten geen beslissingen nemen gebaseerd op betrokkenheid van beroemdheden. Influencers op social media worden vaak betaald voor promoties en zijn geen professionele beleggers. De effecten die ze promoten kunnen fraude zijn. Ongeacht of ze zijn uitgegeven in de traditionele vorm of met behulp van de blockchain.”, aldus de SEC.

Bron: Cointelegraph, Forbes

Foto: iStock