De markt van Initial Coin Offerings (ICO’s) is naar een nieuw jaarlijks dieptepunt gezakt. In november haalden ICO’s gezamenlijk 65 miljoen dollar op bij investeerders. In februari was dat nog 2,6 miljard dollar. Tenminste, volgens TokenData, een dataverschaffer van ICO’s.
In 2018 hebben ICO’s in totaal voor 12,2 miljard dollar opgehaald bij investeerders. Dat is nog altijd meer dan in 2017, maar er is wel een sterke dalende trend gaande. Zo laat ook een grafiek van Diar – een onderzoeksbureau voor cryptomunten – zien:
Twee redenen voor de neergang
Volgens Diar zijn er twee redenen voor de dalende trend.
Ten eerste speelt de regelgeving van de Amerikaanse beurswaakhond – de SEC – een grote rol. Zo worden er zowel ICO-projecten, als stakeholders van ICO’s aangepakt door de SEC.
Ten tweede speelt de neergang in de cryptomarkt een grote rol. Door dalende prijzen zijn investeerders terughoudender en daardoor krijgen ICO’s minder aandacht en financiering.
Voorzitter SEC gelooft in het potentieel van ICO’s
Zonder regelgeving voor ICO’s zal het moeilijk worden om een stijgende trend te forceren. Maar er zijn positieve geluiden. Zo stelde Jay Clayton, de voorzitter van de SEC (Amerikaanse beurswaakhond) onlangs dat hij gelooft in het potentieel van ICO’s.
“ICO’s kunnen een effectieve manier zijn voor ondernemers en anderen om kapitaal op te halen. Alleen verandert het nieuwe technologische karakter van ICO’s niet het fundamentele punt dat de effectenwetgeving moet worden nagevolgd, wanneer er een effect wordt aangeboden.”, aldus Clayton.
Diar stelt daarom dat er niet veel verandering zal komen in de huidige trend. Mits autoriteiten ICO’s reguleren in een manier waardoor het gereguleerde effecten zullen zijn.
Onlangs kwam het bericht dat een Amerikaans congreslid een wet wil doorvoeren die ICO’s zal beschermen tegen de regelgeving van de SEC.
Bron: Diar
Foto: iStock, Diar