Men zal het vast niet hebben opgemerkt, maar institutionele investeerders raken meer betrokken bij de handel in cryptovaluta. Deze actie zal alleen geen effect hebben op de reguliere handelsplatformen, zoals een Coinbase of Binance. De institionele investeerders begeven zich namelijk op de over-the-counter (OTC) markt.

De grootste kopers in de cryptomarkt zijn niet meer rijke individuen. Deze plaats is overgenomen door kopers als hedge funds. Deze kopers plaatsen al gauw orders van 100.000 dollar. Daarom zijn deze transactie privé. Zo stelt Bobby Cho, wereldwijd hoofd trading bij Cumberland die onderdeel is van DRW Holdings LLC. Deze faciliteert over-the-counter orders.

Op reguliere handelsplatformen zullen deze orders de prijzen erg beïnvloeden. Vaak is de grote van ‘institutionele order’ zo groot als het hele orderboek op een reguliere handelsplatform, dus worden de orders van intentionele spelers over-the-counter geplaatst. OTC orders zullen de prijzen op normale handelsplatformen in veel mindere mate beïnvloeden.

Over-the-counter versus reguliere handelsplatformen

In tegenstelling tot reguliere handelsplatformen zijn de handelsvolumes op over-the-counter platformen niet zo hard gedaald. Volgend Digital Asset Research zijn de volumes op reguliere handelsplatformen met zo’n 80 procent gedaald sinds de piek in volumes.

De reden dat de volumes op de over-the-counter niet zo hard zijn gedaald komt door de daling van de volatiliteit in de prijzen van cryptovaluta.

“De hoge volatiliteit is een van de grootste kritiek geweest van institionele investeerders. Over de afgelopen vier tot zes maanden hebben de prijzen van cryptovaluta geen grote schommelingen gezien en dat komt overeen met de traditionele financiële instituten die steeds comfortabeler worden met de cryptomarkt.”, zo stelt Cho.

De verkopers

De verkopers van deze cryptovaluta zijn de miners, van wiens computers wiskundigepuzzels oplossen en zo cryptomunten creëren. Veel van de grote miners hebben hun eigen liquiditeitsdesks en -operaties opgezet.

Een groot voordeel voor de miners is dat ze vaak een premie op hun munten krijgen, omdat deze munten ‘vers’ zijn. Cryptomunten die van een miner afkomen, kunnen onmogelijk gebruikt zijn voor criminele doeleinden en daarom zijn ze erg gewild door instituten.

Bron: Bloomberg

Foto: iStock

Comments