Deutsche Bank logo

Jeffrey Gundlach zegt al maanden dat er pas echt paniek zal uitbreken wanneer het aandeel Deutsche Bank onder €10 zakt. Daar zijn we nu niet ver meer vanaf. Nadat de bank een boete kreeg van $14 miljard in de Verenigde Staten, nemen de zorgen weer toe. Hoe is het zover kunnen komen?

Aandeelhouders zitten met de billen dicht omdat ze niet weten hoe erg het gesteld is met de grootste bank van Duitsland. Ze vragen zich ook af of er een nationalisatie komt of niet. Ooit was Deutsche Bank een leidende bank in de wereld, nu worstelt het om te overleven.

CEO John Cryan nam 14 maanden geleden het roer over met de enorme taak om de bank terug gezond te maken. Daar komt nu dus nog eens een boete van $14 miljard bovenop omdat Deutsche Bank zich tijdens de financiële crisis niet zo netjes heeft gedragen. De bank ging eerder uit van een boete van $2,5 miljard. Het werd dus iets meer.

Deutsche Bank grafiek

(Grafiek: De Tijd)

Cryan moet de problemen aanpakken in de investeringsarm van Deutsche Bank, goed voor 85% van de omzet maar fel geplaagd door schandalen en boetes (LIBOR, goudfixing, …) met het nodige imagoverlies. Daarnaast zorgen strengere regels ervoor dat banken het moeilijker hebben om winst te maken. Daarbovenop zorgen negatieve rentevoeten er ook nog voor dat de bank minder omzet kan genereren.

Cryan probeert het personeelsbestand te verlagen en activa te verkopen (zoals de Chinese tak en de Postbank) om het zinkende schip alsnog in rustiger vaarwater te krijgen. Maar daar is tijd voor nodig en dat is nu net hetgeen Deutsche Bank niet meer lijkt te hebben.

Krijgen we een nieuwe Lehman Brothers?

Deutsche Bank zit in de problemen omdat het nagelaten heeft zijn balans te laten krimpen en de efficiëntie te verhogen op het moment dat het nog goed ging. De bank heeft €1,8 biljoen activa, ongeveer evenveel als 1/2 van de Duitse economie.

Het IMF noemt Deutsche Bank al langer een systeembank die een gevaar vormt voor het financiële systeem. Het is een sleutelspeler op de markt van derivaten, zeer complexe producten die gebruikt worden met tal van onderliggende activa. Deze derivaten lagen aan de basis van de financiële crisis in 2008.

Toch lijkt een nieuwe Lehman Brothers nog niet direct in de maak, de bank heeft nog enkele opties over.

Wat zijn de opties?

Analisten verwachten niet dat Deutsche Bank direct staatssteun nodig heeft. Het zou op korte termijn nog voor €250 miljard activa kunnen verkopen. Ook lijkt het onwaarschijnlijk dat Angela Merkel de bank, die de financiële crisis zonder staatssteun overleefde, aan zijn lot zal overlaten.

Een boete van $6 miljard in plaats van $14 miljard is haalbaar zonder extra geld op te halen. Vers geld ophalen wordt echter een moeilijke klus aan de huidige lage beurskoers. Een andere optie zou zijn dat de bank alsnog een of enkele kroonjuwelen moet verkopen.

Bron: The Guardian