Sinds begin 2009 bedraagt de gemiddelde rentevoet voor een 10-jarige Amerikaanse overheidsobligatie 2,6 %. Beleggers hebben de indruk dat er vanaf dit niveau maar 1 richting bestaat voor de rentevoeten op overheidsobligaties: omhoog. Dit is echter een foute inschatting, het echte probleem voor de obligatiemarkt situeert zich ergens anders. Tussen 1930 en 1955 was de gemiddelde rentevoet voor 10-jarige Amerikaanse overheidsobligaties ook al een 2,6 %. In die periode zagen we inflatiecijfers boven 10 % en toch bleven de rentevoeten laag. Beleggers vergeten snel dat een rentecyclus lang kan duren … heel lang. Vandaag zien we nog steeds een zwakke economische groei (gekenmerkt door de dalende grondstofprijzen) en beperkte inflatie. Tel daarbij de vergrijzing van de bevolking, de technologische vooruitgang en het einde van een schulden super cyclus en je begrijpt dat inflatie niet snel zal gaan stijgen, aldus Alan Gula van Wall Street Daily. Dit zal de rentevoeten op overheidsobligaties nog lange tijd laag houden.
Het grote probleem van de obligatiemarkt situeert zich dus ergens anders
Het grote probleem situeert zich momenteel op de markt van kredieten, bedrijfsobligaties dus. Een obligatie-uitgifte van Linn Energy bijvoorbeeld met een coupon van 8,625 % tot 2020 noteert aan een koers van $60 terwijl het in juni nog aan $ 90 noteerde. Er zijn zo veel voorbeelden terug te vinden op de energiemarkt, maar het probleem is veel breder dan alleen de energiemarkt. Dat is duidelijk te zien aan de Investment-Grade Credit Spread, het verschil tussen overheidsobligaties en bedrijfsobligaties, dus ook bedrijfsobligaties van hoge kwaliteit. De spread staat terug op het niveau van in 2013 en zit sinds midden 2014 terug in een stijgende lijn. De risico-aversie neemt toe van Junk Bonds tot A-rated Bonds. Dit is een groot verschil met de aandelenmarkt. En zo goed als altijd heeft de obligatiemarkt dergelijke problemen altijd eerder door dan de aandelenmarkt.
De obligatiemarkt geeft een duidelijk signaal
Een kredietcyclus is veel korter dan een rentecyclus. De rentevoeten op bedrijfsobligaties kunnen dus veel eerder en veel sneller stijgen dan de rentevoeten op overheidsobligaties. Dat is wat de obligatiemarkt momenteel voorspelt. Dit zal uiteindelijk ook doorsijpelen naar de aandelenmarkt.