? (Cherry Tree, Japan) 2016 belooft weer een uitdagend jaar te worden voor beleggers, met zoveel landen en beleggingscategorieën in uiteenlopende fases van de beleggingscyclus. Andrew Milligan, hoofdstrateeg van Standard Life Investments, adviseert beleggers zeer selectief te werk te gaan en relatieve waarde te zoeken. Daarbij gaat zijn voorkeur uit naar de ontwikkelde markten boven de opkomende. Daarbinnen prefereert hij Europa en Japan, die beide profiteren van de lage grondstoffen- en energieprijzen en de aantrekkende economie.

Lage cijfers overal

14We leven in een wereld met lage cijfers: lage groei, lage inflatie, lage rente, lage rendementen. Het goede nieuws is dat de groei doorzet in de VS en Europa en wereldwijd aantrekt, de Chinese economie een zachte landing zal maken en er tekenen van herstel zijn in een aantal belangrijke sectoren en landen. De vooruitzichten voor bedrijfswinsten in Europa en Japan zijn goed. Overheidsbestedingen zullen worden opgevoerd en lagere grondstoffen- en enrgieprijzen ondersteunen de inkomens van huishoudens. De verbetering van de arbeidsmarkt zet in 2016 in de meeste grote economieën door.

Punten van zorg

Waar beleggers rekening mee moeten houden zijn mogelijke oorzaken die de volatiliteit kunnen terugbrengen in de markten. Milligan wijst op het Amerikaanse monetair beleid, de zorgen over de Chinese groei en politieke factoren, zoals de presidentsverkiezingen in de VS en het EU-referendum in het VK. De grote vraag zal zijn hoe effectief de Chinese beleidsmakers zijn met het stabiliseren en herbalanceren van de economie. Een ander punt van zorg is volgens Milligan de verslechtering van de Amerikaanse bedrijfsbalansen in de afgelopen twee jaar, gecombineerd met winstafname en een stijgende schuldpositie, terwijl de Fed de rente verhoogt.