Trump: het begin van het einde of het begin van iets nieuw? Als we de rijkste president uit de geschiedenis van de Verenigde Staten mogen geloven, is het 2e waar. Maar tot op heden lijkt Trump vooral veel te willen doen in plaats van effectief iets uit te voeren. Trump had zelfs een last-minute rally nodig op de beurs om zijn imago wat kracht bij te zetten.

Met een streep van 500 punten tijdens de laatste handelsdagen van april klokte president Trump af op een winst van 5,5% sinds zijn intrede in het Witte Huis. Hij nestelt zich hiermee op de 2e plaats van alle Republikeinse presidenten en de 5e plaats van alle presidenten. Obama deed het bijna 3% beter.

Prestatie beurs presidenten

Tot op heden blijft het echter veel geblaat en weinig wol bij de Trump administratie.

Trump kondigde aan dat hij de Verenigde Staten terug groots wou maken. Wat de aandelenmarkt betreft, blijft het echter middelmatig. De stijging van 5,5% is niet onaardig, maar de Mexicaanse beurs steeg in dezelfde periode met 22%. De Franse CAC40 sloot 12% hoger af. Ook de Chinese, 10% en de Duitse aandelenmarkt, 9%, sloten hoger de eerste 100 dagen van Trump af.

Trump beloofde meer investeringen voor infrastructuur, belastingverlagingen en minder regulering voor de financiële sector. Multinationals zouden het daarentegen moeilijker krijgen door de protectionistische houding van Trump.

De aandelenmarkt keert 180°, net als Trump

Maar in realiteit zijn het juist de grootste tegenstanders van Trump, de technologieaandelen, die het meest profiteren met een stijging van 11% sinds 20 januari. Financials, energie en industrie aandelen zijn dan weer bij de achterblijvers.

Donald Trump heeft gezegd dat hij het succes van zijn administratie wil meten aan de prestatie van de aandelenmarkt. Maar hoewel een president op korte termijn wel wat sentimentele invloed kan uitoefenen, zijn het vooral de resultaten die op lange termijn de trend bepalen. Veel eer kan hij dan ook nog niet op zijn mouw spelden aangezien hij nog lang geen bergen heeft verzet.

Bron: CNN Money

  1. aandelen
  2. beurs
  3. Donald Trump
Reacties