De beelden van orkaan Irma staan nog vers op ons netvlies. De verwoestingen waren enorm. Maar naast het enorme menselijke leed is er ook altijd de vraag: wie gaat dit betalen? Orkaan Irma vormt ook een goede les voor beleggers, maar niet op de manier dat je verwacht. Een (groot) deel van de kosten die Irma veroorzaakte, zal opgehoest moeten worden door de verzekeringsmaatschappijen. In geval van dergelijke verwoestingen dekken de premie-inkomsten echter de uitkeringen van de verzekeraars niet.

Met andere woorden, de kans is groot dat de verzekeringspremies in de toekomst omhoog gaan.

Dat was in het verlezen zo, zoals je op deze grafiek kan zien, en dat zal nu waarschijnlijk niet anders zijn.

Wie zich wou verzekeren tegen een ramp zoals orkaan Irma, deed dat dus best vóór deze natuurramp. Wie zich nu nog moet verzekeren, zit niet alleen met een enorme schade aan zijn eigendom, maar ook met een (veel) hogere premie in de toekomst.

Zo heb je twee maal schade!

Op de aandelenmarkt is dit net hetzelfde. Op de aandelenmarkt zorg je best ook vóór een ramp voor een verzekering.

Terwijl de meeste mensen in België en Nederland wel over een verzekering beschikken voor hun huis en auto, beschikken ze maar zelden over een verzekering voor hun beleggingen.

Nochtans is dit minstens even belangrijk.

Er zijn beleggers die met meer geld beleggen dan hun huis waard is. Er zijn veel beleggers die met meer geld beleggen dan hun auto waard is. Maar een verzekering tegen kapitaalverlies op de beurs, vergeten ze vaak.

Nochtans is dit heel eenvoudig, zo’n verzekering.

En het is zeker geen overbodige luxe. Het aantal prominente beleggers dat aan de alarmbel trekt voor een stevige correctie op de aandelenmarkt, neemt met de dag toe:

Wie zich wil verzekeren tegen een nieuwe correctie/crash op de aandelenmarkt, doet dat best nu. Waarom? Omdat de ‘premies’ die je betaalt tegen onheil op de beurs, vandaag het goedkoopste zijn.

In de afgelopen jaren kenden de beurzen vooral een richting, namelijk omhoog. Hierdoor zijn de verzekeringspremies fors gedaald.

Maar voor wie het vergeten is, de aandelenmarkten kunnen ook naar beneden.

Blijf op de hoogte van alle beurs- en aandelennieuws via de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)