Een beleggingsportefeuille zonder ETFs is als een zomerbar zonder cocktails. Beide zijn gewoon onafscheidelijk. Wie geen ETFs in zijn portefeuille heeft, mist dus iets belangrijks. ETFs maken het namelijk bijzonder eenvoudig om te beleggen. Waar beleggers vroeger nog moesten kiezen tussen honderden individuele aandelen, kan je nu kiezen tussen … zowat alles. Met ETFs kan je nu je beleggingen spreiden zonder dat je té veel spreidt.

We verklaren ons nader.

Je moet als belegger natuurlijk spreiden om de risico’s te verminderen, dat weet iedereen. Maar wat veel beleggers niet weten, is dat té veel spreiden ook niet goed is.

Wanneer je slechts een paar aandelen koopt, heb je een zeer hoog diversificatierisico. Zoals je kan zien op onderstaande grafiek, ligt het diversificatierisico dan rond zo’n 60%.

Maar wanneer je een tiental posities hebt, daalt dat risico al tot onder 30%. Spreid je je portefeuille naar 20 posities, daalt het diversificatierisico naar 20%. Maar daarna neemt het risico nog amper af.

Met andere woorden, meer dan 20 posities in portefeuille dragen een (bijna) even groot diversificatierisico dan bijvoorbeeld 40 posities of meer. Het is dus zinloos om te blijven spreiden.

Blijf op de hoogte van alle beurs- en cryptonieuws via de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>

Met ETFs kan je spreiden onder posities én het risico spreiden van het aantal aandelen dat je moet kopen.

Neem bijvoorbeeld de e-commerce business. Wil je daarop inspelen in de Verenigde Staten, kom je bij Amazon terecht.

Maar dat is 1 aandeel. Dat is een risico. Veel beleggers kennen ook nog Alibaba. Maar daar houdt het dan op.

Toch zijn er tientallen interessante bedrijven in de E-commerce business wereldwijd. Die kan je dan kopen via de Emerging Markets E-Commerce ETF.

Maar ETFs geven ook toegang tot markten waar we als belegger niet kunnen geraken.

Als gewone belegger is het bijna onmogelijk of gevaarlijk om aandelen te kopen van bijvoorbeeld de Russische aandelenmarkt.

Maar dat kan dus wel via een ETF.

ETFs hebben dus enkele zeer belangrijke voordelen waar iedere belegger gebruik van moet maken.

-1. Diversiteit

53% van de beleggers gebruikt ze al om meer spreiding aan te leggen in zijn/haar portefeuille. 43% gebruikt ze om een index te volgen en 36% om te beleggen in een specifieke sector. Maar liefst 42% van de beleggers denkt aandelen te zullen verkopen ten voordele van ETFs om de diversiteit te vergroten.

-2. Ze zijn gemakkelijk in gebruik

Je kan een ETF kopen met een klik op de muis. ETFs handelen op de aandelenmarkt zoals aandelen. Ze zijn dus ideaal om zelf mee te handelen.

-3. Trading én Buy-and-Hold

Je kan ETFs gebruiken voor de korte én lange termijn. Wie de juiste ETFs koopt, kan langdurig mee surfen op het ritme van een trend. Maar je kan ze ook gebruiken om in te spelen op korte termijn bewegingen van de aandelenmarkt.

Ik wil beleggen met ETFs

In het ETF Rapport beleggen we ALLEEN met ETFs. De analisten van Slim Beleggen selecteren ETFs om een gediversifieerde portefeuille samen te stellen die profiteert van trends op korte én lange termijn.

De ETFs worden beheerd in een portefeuille die IEDERE BELEGGER kan volgen. Je kan de ETFs eenvoudig bij een broker kopen en je kan de portefeuille kopiëren op jouw maat.

Beleggen moet echt niet moeilijker zijn.