Heb jij ook wel eens dat gevoel van ‘Dat is een interessante sector om in te beleggen, maar ik weet niet welk aandeel ik moet kopen?’. Wel, je bent niet alleen. Veel beleggers zitten met dit dilemma. Je leest iets over zonne-energie en je denkt, ‘ja, daar wil ik in investeren’. Of je ziet hoe er steeds meer elektrische auto’s door de straten rijden. En je denkt ‘ja, grondstoffen voor batterijen, die moet ik hebben’. Of groeilanden … wie wil er nu niet in groeilanden investeren. Maar welke aandelen ga je dan kopen?

Wel … allemaal!

Er bestaat namelijk een oplossing voor dit dilemma: ETFs.

ETFs zijn ontworpen om op een heel eenvoudige manier een volledige sector te kopen. Zo kan je meesurfen op het succes van een sector, zonder op zoek te moeten gaan naar individuele aandelen.

ETFs zijn het meest innovatieve beleggingsproduct van de laatste decennia!

Je kan er als particuliere belegger:

  • Beleggen in verschillende sectoren
  • Goedkoop mee beleggen (lage kostenstructuur)
  • Genieten van een spreiding van aandelen

De opmars van de ETF is dan ook gigantisch. In de jaren ’80 werd Jack Bogle, oprichter van de Vanguard Group en uitvinder van de ETF, nog uitgelachen met zijn idee. Nu is deze man uitgegroeid tot een icoon.

Warren Buffett prees Bogle dit jaar nog. Zo zei Buffett: “Als er ooit een standbeeld moet worden opgericht voor de persoon die het meest heeft gedaan voor beleggers, dan moet dat een van Jack Bogle zijn.”

Warren Buffett, een van de beste beleggers ter wereld, prijst dus de oprichter van de ETF. En … zoals we vorige keer al schreven, raadt Buffett beleggers ook aan om te beleggen met ETFs.

Voor particuliere beleggers is de ETF dan ook een geschenk uit de hemel.

Want dat je met ETFs heel eenvoudig leuke dingen kan doen, bewijzen onderstaande voorbeelden:

Zo had je bijvoorbeeld in 2013 kunnen inspelen op de heropleving van de Amerikaanse banksector, zonder het risico te lopen de verkeerde banken te kopen.

Of wie graag wil investeren in de opmars van de elektrische auto zonder Tesla te kopen, had bijvoorbeeld de grondstof Lithium kunnen kopen.

Natuurlijk is de juiste lithiummijn vinden niet eenvoudig.  Maar je had bijvoorbeeld wel een Lithium-ETF kunnen kopen.

Of je vindt beleggen in groeilanden wel interessant, maar je weet niet hoe of waar je deze aandelen kan kopen.

Ook dan kan je het risico spreiden door een ETF te kopen, en een mooie winst opstrijken.

Zoals je merkt, zijn de mogelijkheden eindeloos. Maar daar schuilt dan ook een gevaar.

Er zijn tegenwoordig meer ETFs dan aandelen in de Verenigde Staten. Dat komt omdat er meerdere uitgevers zijn die ETFs van dezelfde sector op de markt brengen. En een ETF van de ene uitgever, presteert niet altijd even goed als de ETFs van een andere uitgever.

De juiste kennis wat ETFs betreft is dus aangewezen. Het is nog altijd geen ‘free lunch’.

Om optimaal te profiteren van de ETF, koop je dus best:

1) een ETF van een trend/sector die nog maar juist begint aan een nieuwe stijging;

2) van de juiste uitgever.

Welke ETFs op dit moment het beste zijn, vind je in het ETF Rapport!

De analisten van het ETF Rapport zijn dagelijks bezig met het screenen van de markt. Ze zoeken naar de nieuwste trends en ontluikende sectoren. Daarna gaan ze op zoek naar de ETF die het beste zal presteren.