Peter Aspbury van JP Morgan AM is nog steeds bullish op Europees High Yield. Hij ziet dit als één van de weinige positieve verhalen in het wereldwijde kredietuniversem.
Gunstige omgevingsfactoren
De portfolio manager van JP Morgan Asset Management, Peter Aspbury ziet verschillende redenen om koper te zijn van Europees High Yield papier (EHY) of bedrijfsobligaties met een hoger dan gemiddeld rendement. EHY bevindt zich in een gunstigere plaats in de kredietcyclus, zeker in vergelijking met de Amerikaanse terwijl EHY zal profiteren van de aan de gang zijnde verbetering van de Europese bedrijfsresultaten. Bovendien zijn weinig bedrijven actief in de olie- of mijnbouwsector. EHY heeft voor het vierde jaar op rij beter gedaan dan Amerikaanse high yield en Aspbury gaat ervan uit dat deze trend ook dit jaar zal aanhouden. Volgens Aspbury zullen de zwakke euro, de lagere energie- en grondstoffenprijzen EHY ondersteunen want de Europese markt is nu eenmaal meer gericht op consumenten. Daarnaast zijn Europese banken minder streng geworden om kredieten toe te staan waardoor de vraag naar bankleningen in de lift zit. Dit zijn allemaal positieve factoren voor de kredietkwaliteit van bedrijven en groeivooruitzichten. Daarnaast liggen acties die goed zijn voor aandeelhouders maar minder goed voor crediteuren zoals inkoop van eigen aandelen en overnames gefinancierd door schulden ver beneden Amerikaanse niveaus. De Fed is begonnen met de rente te verhogen terwijl de Europese monetaire politiek zeer soepel blijft.
Kwalitatief aanbod
Zoals de grafiek hieronder aangeeft, ligt het percentage wanbetalers zeer laag. “Dit betekent dat beleggers goed vergoed worden voor risicovoller papier.” Aspbury verwacht dat de ratio van wanbetalers in 2016 onder de 2% zal blijven en dat niveau is volgens hem al in de prijzen opgenomen. In de VS kan deze ratio stijgen tot 6% door falingen in de energiesector. Daarnaast zien de aanbodfactoren er ook goed uit. De kredietkwaliteit van nieuwe uitgiftes lag hoog terwijl de beleggersvraag hoger zal liggen dan het aanbod. Daarenboven zorgt de QE van de ECB voor een kleiner aanbod van obligaties die een positief rendement bieden. Abonneer u vandaag op het Fondsen Rapport en krijg volgende week maandag reeds de Februari-editie in de bus.