robeco De toekomst oogt niet zo fraai als voorheen stellen Sander Bus (Head of High Yield Credits bij Robeco) en Victor Verberk (Head of Investment Grade Credits bij Robeco) in hun jongste Credit Quarterly Outlook. Tijd om de (obligatie)portefeuille op te kuisen en minder risico te nemen.

Laatste fase expansie VS

De Amerikaanse economie zit in haar zevende jaar van groei, en dat is volgens het tweetal van Robeco meer dan de normale cyclus van dieptepunt tot piek. De winstgevendheid staat onder druk en om dat te verstoppen, vallen bedrijven terug op financiële spitsvondigheid. “We zien verhoogde leverage in het Amerikaanse bedrijfsleven. Er worden schulden aangegaan om overnames te financieren en eigen aandelen in te kopen. Dit zijn typische karakteristieken van de laatste fase van de economische expanie.” Uiteindelijk zullen een lage groei van de productiviteit en een tegenvallende demografie leiden tot een zeer lage trendgroei en lage rentevoeten.

Bouw risico af

“Een recessie in de VS de komende drie jaar is haast onvermijdelijk maar we verwachten dat de monetaire autoriteiten er alles zullen aan doen om dat zo lang mogelijk uit te stellen”, schrijven de twee Robeco-beheerders. De Amerikaanse economie is de belangrijkste economie in de wereld en al de rest is eigenlijk een afgeleide ervan. Het is dan ook zeer belangrijk om deze economie goed in te schatten. Als belegger is het belangrijk om van dichtbij op te volgen hoeveel recessierisico er in de kredietspreads is ingeprijsd. “Begin februari waren Amerikaanse kredietspreads zo sterk gestegen dat ze rekening hielden met een recessie. Het sentiment was extreem negatief en een recessie was de consensusverwachting. We zagen dit als een perfect moment om risico te verhogen in portefeuilles.” Maar de laatste zes weken kregen we een ommezwaai te zien en spreads verminderden enorm, geven Bus en Verberk aan. “We zijn van mening dat dit een rally in een berenmarkt was en dat de huidige sterke markten de kans bieden om prtefeuilles op te kuisen en opnieuw risico’s te verminderen.” credits

Externe gevaren

Het tweetal ziet ook externe risico’s die de financiële markten later dit jaar zouden kunnen verstoren. “Brexit, de verkiezingen in de VS en de permanente terrorismedreiging kunnen voor risk off zorgen op de markten.” “Aangezien de kredietmarkten vrij illiquide zijn, kunnen dergelijke verstoringen voor enorme prijsbewegingen zorgen die te vergelijken zijn met hetgeen we hebben gezien in het eerste kwartaal. Centrale banken zullen daarnaast ook een dominante factor blijven. We kiezen er dan ook voor om te verkopen wanneer de markten positief gestemd zijn en extra risico aan boord te nemen als er pessimisme is.” Abonneer u vandaag op het Fondsen Rapport en ontdek welke fondsen u in uw portefeuille moet hebben.