Verschillende analisten maken zich zorgen om de recente politieke gebeurtenissen in Turkije. Dat zal niet zonder gevolgen zijn voor Turkse activa.
Politieke onrust
Het vertrek van de Turkse premier Davutoglu en vooral de machtsconcentratie bij president Erdogan kan zware gevolgen hebben voor de Turkse economie. Dit stellen verschillende financiële instellingen zoals Aberdeen Asset Management, Banc of Ameria en JP Morgan. “De huidige gang van zaken versterken de politieke risico’s waar wij altijd al bezorgd om waren. Het probleem is dat machtsconcentratie bij één persoon zelden goed afloopt”, laat Aberdeen optekenen. Binnenlandse politieke risico’s hebben een dramatische comeback gemaakt, geeft Banc of America dan weer aan. “We hebben al een tijdje onderstreept dat het belangrijkste risico voor de macro-economische vooruitzichten en voor Turkse activa vervroegde verkiezingen zijn die tot doelstelling hebben de president nog meer macht (versta: almacht) te geven.” Banc of America voegt eraan toe dat het proces uiteindelijk sneller lijkt te gaan verlopen dan verwacht. “De kans is bovendien groot dat deze transitie wanorderlijk verloopt gezien de toenemende strijd binnen de heersende AKP-partij, het groeiende Koerdische probleem en de dreiging van de Syrische oorlog.”
Turkse activa
De gevolgen van deze politieke machtstrijd zijn niet min voor de economie, die al een tijdje vierkant draait. Voor JP Morgan zal het wantrouwen van internationale beleggers na de recente gebeurtenissen niet snel verdwijnen. “Het is goed mogelijk dat er binnenkort een kredietverlaging komt. We geloven dan ook dat de risicopremie op Turkse activa nog geruime tijd hoog zal blijven.” Door de toegenomen risicoaversie voor Turkse activa in lira verwacht JP Morgan tevens dat de centrale bank geen ruimte meer zal hebben om de rente te verlagen. De voorbije dagen is de Turkse lira trouwens al flink teruggevallen tegenover de euro zoals u kunt zien hieronder. Het dieptepunt van begin september 2015 komt trouwens in zicht. Aberdeen Asset Management volgt JP Morgan niet helemaal en volgens de beheerder bestaat het risico dat Turkije zijn monetaire beleid versoepelt op een moment dat de munt verder onder druk komt te staan. “En als het sentiment zich helemaal tegen Turkije keert dan zal dat de druk op de Turkse lira zeker verhogen. Turkije heeft bovendien een inflatieprobleem en de pogingen van de regering om de groei aan te wakkeren zullen dat probleem niet verlichten. Het monetaire beleid is te ruim om de inflatie te kunnen beteugelen.” Abonneer u vandaag op het Fondsen Rapport en ontdek welke fondsen we in onze portefeuilles hebben.