McLaren Honda F1

In de  Formule 1 draait het allemaal om snelheid. Niet enkel snelheid op het circuit, maar ook naast de racebaan. Formule 1 auto’s moeten constant aangepast en verbetert worden. Onderdelen moeten vervangen worden om de raceauto optimaal te laten presteren. Het McLaren Racing Team van Stoffel Vandoorne gebruikt daarom vanaf nu een 3D printer om sneller onderdelen te maken.

Een achtervleugel vervangen duurt met een 3D printer zo’n anderhalve week tegenover 5 weken via de traditionele methode. Dit maakt dat het raceteam van Vandoorne veel sneller de auto kan aanpassen. Kleine aanpassingen kunnen in de Formule 1 een wereld van verschil maken.

Iedere aanpassing die een of twee races vroeger kan doorgevoerd worden, is een winst die heel het seizoen voordeel zal opleveren. De 3D printer zorgt voor een betere prestatie van de auto én het team, zegt Neil Oatley, design and development director bij McLaren Racing Limited.

Deze volledig 3D-geprinte auto moet je gezien hebben

McLaren gebruikt een dozijn 3D printers van Stratasys. De meeste staan in het hoofdkwartier net buiten Londen. Maar er is ook een printer die mee gaat naar de circuits rond de wereld. Er werden al meer dan 50 onderdelen geprint.

Voor de achtervleugel werd een model geprint in plastiek. De plastieken vleugel werd daarna bedekt met koolstofvezel. Vervolgens loste het plastieken model op waardoor enkel de vleugel in koolstofvezel overbleef.

In de toekomst hoopt McLaren wel rechtstreeks in koolstofvezel te printen.

Bron: CNN Money