Tesla wist in het 3e kwartaal 22.500 auto’s te verkopen en 5.500 auto’s zijn nog onderweg. Met deze tussenstand is Tesla goed op weg om haar doel van 50.000 auto’s voor het tweede halfjaar van 2016 te behalen. Dit betekent dat het paradepaardje van Elon Musk in staat is om 100.000 auto’s per jaar te verkopen. Daar zijn veel batterijen voor nodig, zeker als je weet dat Elon Musk op 500.000 auto’s per jaar mikt.
De grootste gok uit de carrière van Elon Musk is dan ook niet de overname van SolarCity, transactiewaarde +/- $2,6 miljard, maar de bouw van de gigafabriek in Nevada. Deze fabriek zal zo’n $5 miljard kosten en zal ’s werelds productie van lithium-batterijen verdubbelen.
Recent week opende de fabriek voor het eerst zijn deuren. De gigafabriek is nog maar voor 14% compleet, 2 jaar nadat de eerste steen werd gelegd, maar komt stilaan al tot leven. Eens compleet zal het een van de grootste fabrieken en gebouwen ter wereld worden. De fabriek is echter ook een sleutelelement in de strategie van Tesla.
Tesla Motors bestaat al 13 jaar en maakt momenteel de overgang van niche- naar massaproducent van elektrische auto’s. Hiervoor zijn heel veel batterijen nodig en daar moet de gigafabriek voor zorgen. Ook zal de Tesla batterijen voor de opslag van elektriciteit, de Tesla Powerwall, er geproduceerd worden.
Het gevaar van de gigafabriek
Volgens Musk moet de gigafabriek er voor zorgen dat de kostprijs van de batterijen met 1/3 daalt tegen 2018. Er zouden de komende jaren ook 10.000 jobs ontstaan. Tesla heeft vooral batterijen nodig voor zijn Model 3. De Model 3 is tot nu toe het meest populaire merk van de stal met een startprijs rond €30.000. Musk verwacht 500.000 auto’s per jaar te verkopen tegen 2018.
Om dat doel te bereiken, moet de gigafabriek in snel tempo geïnstalleerd worden. De eigen productie van batterijen heeft zo zijn voordeel dat het goedkoper is, maar analisten zijn ook sceptisch dat het Tesla in problemen kan brengen. Wanneer er niet voldoende voldaan wordt aan de vraag (bestellingen worden bijvoorbeeld geannuleerd), kan Tesla achter blijven met een overschot aan batterijen die het niet kwijt kan. Dat maakt het bedrijf kwetsbaar.
Tegen het einde van het jaar moeten de eerste batterijen geproduceerd worden. Op termijn zouden de Powerwalls 1/3 tot de helft van de omzet moeten genereren in de gigafabriek.