china

Op dit moment zijn de meeste beleggers onder de indruk van de rally die er de afgelopen weken heeft plaatsgevonden op de aandelenmarkten. Wall Street wist meerdere malen nieuwe recordkoersen te laten optekenen en ook de andere wereldwijde indices wisten goede zaken te doen.

Dit enthousiasme heeft er voor weten te zorgen dat steeds meer mensen hun voorkeur geven aan een belegging in de financiële markten, dan dat ze hun liquide middelen op de spaarrekening laten staan. Volgens Jan Hatzius, econoom bij Goldman Sachs, moeten we echter niet de gevaren uit het oog verliezen. Een van die gevaren is volgens hem nog steeds de Chinese schuldenbalans.

Chinese schuldenbalans is in een rap tempo opgelopen

china-uit-het-oog-verliezen

Hatzius doet onder andere een beroep op de bovenstaande grafiek die afkomstig is van Goldman Sachs. Op deze grafiek is te zien dat de groei van het Chinese bruto binnenlands product de afgelopen jaren is afgenomen. Dat deze groeiafname grote gevolgen heeft gehad voor de Chinese schuldenbalans, is op de rechtergrafiek te zien.

Op dit moment vormen de totale Chinese schulden 270% van het Chinese bruto binnenlands product. Het is dus duidelijk dat het voor de Chinese overheid te hopen is dat de Chinese economie de komende jaren de weg naar boven zal terugvinden. Mocht dat niet het geval zijn, dan kan deze grafiek er nog angstiger gaan uitzien.

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER