Het ziet er sterk naar uit dat vorige week een keerpunt was voor edelmetalen goud en zilver. Na een periode van consolidatie is een nieuwe beweging ingezet. En die beweging volgt het parcours van eerder dit jaar: omhoog. Er zijn zowel technische als fundamentele factoren te vinden die een nieuwe stijging ondersteunen. Een belangrijk aspect is de markt voor fysiek goud. Doordat de goudprijs dit jaar al 28% steeg in yuan en 26% in roepie, valt de vraag naar goud voor juwelen stil in China en India. Hierdoor kwam er goud vrij voor de handel in ETF’s en consolideerde de prijs. Er was ook een grote beweging van goud waarneembaar vanuit het Midden-Oosten naar Zwitserland doordat raffinaderijen met een overschot zaten door de dalende vraag uit het oosten. Dit overschot werd naar Zwitserland verscheept om goudbaren te smeden voor in de kluizen van de ETF’s. Deze eenmalige beweging van 48 ton lijkt nu verteerd, juist op het moment dat het goudseizoen aanbreekt in het oosten. Fundamenteel drong een consolidatie dan ook op. De vraag naar fysiek goud was verschroeiend begin dit jaar. Mede daardoor steeg de goudprijs zo’n 25%. De negatieve factoren van de laatste weken lijken echter uitgewerkt.
Goud klaar voor de 2e fase van de uitbraak
En dan zien we het technische plaatje ook opnieuw verbeteren. Het hoogtepunt van $1.309 in 2015 werd begin mei voor de eerste keer getest. Half juni volgde een 2e test met een valse uitbraak, maar na de Brexit werd deze barrière onder een zeer hoog volume met kracht doorbroken. Nadat de markt deze beweging van bijna $100 verteerde, wordt er opnieuw gekozen voor de weg omhoog. Dit kan het begin zijn van de volgende fase van de stijging die begin dit jaar werd ingezet. In theorie zou de goudprijs nu terug richting $1.500 kunnen stijgen. Dat is het niveau waar 3 jaar geleden de goudprijs met kracht doorheen zakte om vervolgens verder af te dalen naar de bodem van $1.050. Rond $1.500 komt de goudprijs echter terug in de spotlight van het grote geld. Tot die tijd blijft het feestje van het gele edelmetaal een privé feestje.
Eenzelfde beeld zien we bij zilver. Dat de goud/zilver ratio ondertussen teruggevallen is van 80 tot midden 60, toont aan dat het appetijt naar zilver bijzonder groot is.
De rit van goudmijnaandelen is nog lang niet voorbij
En dat brengt ons automatisch bij de goudmijnaandelen. Hier begon het feestje op 20 januari 2016. Met een stijging van 100 punten naar 270 zit er al een fantastisch feestje op, maar zoals de goudprijs zich pas op bekend terrein zal begeven rond $1.500, zullen de goudmijnaandelen pas op bekend terrein zitten rond 350 punten voor de HUI. De correcties zijn steeds kort en klein, waardoor er veel geld aan de kant blijft staan ‘wachten’. Op een gegeven moment zal dit ‘geduld’ het begeven en zich ook op de goudmijnaandelen storten. Dat is wanneer de 2e fase van het begin van deze stierenmarkt begint. Dit kan een korte en krachtige opwaartse beweging in gang zetten richting 350 punten, een nieuwe stijging van 30%. Bron: Goldmoney + GoldSeek
De goudmijnsector staat nog altijd 60% onder hun piek
Terwijl de meeste activa zoals traditionele aandelen of obligaties dicht of nabij hun hoogste niveau ooit staan, blijven goudmijnaandelen naar historisch maatstaven bijzonder goedkoop. Wie op zoek is naar een contraire belegging, kan goudmijnaandelen niet langer negeren.
Het beste moet namelijk nog komen!
U leest hier waarom goudmijnaandelen gemakkelijk kunnen verdubbelen!