
Het gaat hier om een asset dat op vrijwel iedere portfolio invloed uitoefent. Een asset die het voortdurend volgen ervan waard is, vooral voor bezitters van goud en zilver.
De asset waar het hier om gaat is de wereldreservemunt, de dollar. De valuta die door alle landen gebruikt worden om voornamelijk grondstoffen maar ook valuta’s en aandelen te verhandelen. Een valuta die door landen wordt gebruikt om als reserves aan te houden. Je kunt je voorstellen dat wanneer deze dollar zwakker of sterker wordt, heeft dit effect op de gehele wereldhandel.
Als de dollar in waarde toeneemt, zullen de producten en diensten uit de VS duurder worden voor landen buiten de VS. Tegelijkertijd worden producten voor de Amerikanen uit het buitenland weer goedkoper.
Een sterkere dollar gaat doorgaans gepaard met goedkopere grondstofprijzen. Als de dollar bij wijze van spreken morgen tweemaal zo veel waard is, kunnen dollarbezitters voor dezelfde hoeveelheid dollar tweemaal zoveel olie, goud of zilver kopen. Dit kan gezien worden als een daling van grondstofprijzen met 50 procent. De dollar heeft de wereldhandel in zijn pocket.
Welnu, de dollar heeft vanaf midden 2014 tot begin 2015 een enorme rally neergezet van minder dan 80 naar meer dan 100 punten op de index. Een beweging van bijna 25 procent, geen kleine beweging voor de grootste valuta van de wereld in zo een korte periode. De dollar-index is een graadmeter hoe de dollar zich verhoudt ten opzichte van een mandje andere valuta’s zoals de euro, de Japanse yen, en het Britse pond.
In deze periode viel de olieprijs van $105 naar $45. Veel grondstoffen werden goedkoper, maar goud bleef stabiel en raakte deze periode zelfs een paar keer de $1350. Als we dit relatief gaan bekijken heeft de goudprijs dus eigenlijk een enorme waardestijging doorgemaakt, enkel door stabiel te blijven.
Voorts beweegt de dollarindex vanaf begin 2015 enkel nog maar zijwaarts zonder opmerkelijke stijging of daling. Technisch gezien beweegt de koers binnen een driehoek wat op een dag onvermijdelijk zal leiden tot een uitbraak naar onder of naar boven.
Onlangs heeft die uitbraak naar boven plaatsgevonden dat meestal opgevolgd wordt met een zich voortzettende opwaartse beweging. Het blijft een ‘technische analyse’, maar dit zijn doorgaans wél de patronen. Hierdoor komen grondstoffen waaronder ook goud en zilver onder druk te staan. Dit kan ook de reden zijn van de afgelopen koersdaling in goud en zilver zoals we onderin de grafiek kunnen zien
Hoe goud kan reageren
Goud begeeft zich naar beneden richting zijn driejarige steun. De recente ontwikkelingen en sentiment hebben dit bevorderd: een aansterkende dollar, de recente papieren gouddumping en het onder de aandacht brengen van een mogelijke afbouw van het opkoopbeleid door de ECB. Al deze factoren werken de goudprijs terug naar het lang termijn steunniveau.
Nu is het de vraag wat de dollar precies gaat doen. Mocht een verdere uitbraak doorzetten, dan zal dit de grondstofprijzen verder onder druk kunnen gaan zetten waarbij goud en zilver met nog eens 4 procent en 8 procent respectievelijk kunnen gaan corrigeren. Wanneer dit gebeurt, biedt dit een uitgelezen kans om nieuwe posities in goud en zilver in te nemen. Het kan zijn dat goud en zilver zelfs onder het steunniveau kunnen zakken. In dat geval is wachten op kalmte niet onverstandig.
Nog een mogelijkheid bij een verdere dollaruitbraak is een goud en zilverprijs die niet zullen reageren op de dollarbeweging. Als dit gebeurt dan is dit een signaal van grote stabiliteit voor de edelmetalen. Dit zou dan tevens zomaar het einde van de correctie voor goud en zilver kunnen inluiden. Ook dit zou een uitgelezen moment zijn om gematigd posities in goud en zilver in te nemen of verder uit te bouwen.
Indien de dollar een schijnbeweging maakt en weer terug in zijn driehoek kruipt, zal dit de druk op de grondstofprijzen meteen wegnemen en kunnen we ons gaan opmaken voor een verder herstel binnen de grondstoffensector waarin de olieprijs reeds het voortouw heeft genomen.
Bron: The Crux
5 redenen waarom je NU goudmijnaandelen moet kopen
- Sinds 2016 zitten goudmijnaandelen in een nieuwe stierenmarkt!
- De vorige stierenmarkt in goudmijnaandelen duurde 1.142 dagen. Vandaag zijn we maar 400 dagen ver.
- De vorige stierenmarkt ging +1.355%, vandaag staan we ‘slechts’ 120% hoger.
- MAAR: Goudmijnaandelen waren nog nooit zo goedkoop.
- DUS: Goudmijnaandelen staan voor hun grootste stijging ooit!
Wacht géén dag langer om goudmijnaandelen te kopen: LEES MEER