Goudprijs 2016 De markten staan compleet op z’n kop. We vertelden u vorige week nog dat de beurzen tegengestelde signalen uitstuurden. Het lijkt er inmiddels meer op dat de markten volledig doorslaan. Leest u even mee:

  • De S&P 500 maakte een nieuwe wekelijkse all-time-high;
  • De 30-jarige Amerikaanse rente maakte een nieuwe wekelijkse all-time-low;
  • De 10-jarige rente in Nederland en Denemarken werd negatief;
  • De goudprijs steeg door;
  • De zilverprijs brak uit;

De lijst met tegenstellingen blijft maar aandikken.

  • De aandelenmarkten verwachten groei, terwijl de obligatiemarkten rekenen op een recessie.
  • De aandelenmarkten anticiperen op inflatie, terwijl de obligatiemarkten inzetten op deflatie.
  • Goud, zilver en nog wat andere grondstoffen zien dan weer een ander plaatje: stagflatie.

Kijk, een economie kan zich op vele manieren ontwikkelen, maar de bovenstaande varianten zijn onmogelijk met elkaar verenigbaar. De markten zullen hoe dan ook kleur moeten bekennen. En wie goed naar de economie luistert, kan niet anders dan terughoudend zijn. De beurzen kregen op het einde van de week erg goed nieuws uit de VS: de banenmarkt leverde een cijfer boven verwachting af. Dat is fantastisch nieuws voor mooie headlines, maar wie naar de trend kijkt, die kan zich niet van de indruk ontdoen dat de trend draait. non-farm payrolls De trend is aan aan topping proces bezig, en dat voorspelt niet zoveel goeds voor de economie. Van zodra de trend in de banengroei echt keert, is een recessie onvermijdelijk.

De goudprijs wint op alle vlakken

Alles berust op timing. De obligatiebeleggers kunnen wel gelijk krijgen, maar wanneer? Hoe lang duurt het nog vooraleer een nieuwe recessie uitwerkt? Is dat in de komende maanden, of kan het nog enkele jaren op zich laten wachten? Dit is uiteraard een wereld van verschil voor aandelenbeleggers, die rekenen op het uitgestelde scenario. Beide tegenstanders houden elkaar voorlopig in evenwicht, en dat is een moeilijke situatie voor actieve beleggers. Wie krijgt er immers gelijk? U kent wellicht het gezegde: als twee honden vechten om een been, gaat de derde ermee heen. Kijkt u eens mee naar de volgende grafieken. goud vs aandelen vs obligaties Op de bovenste grafiek ziet u goud afgezet tegen de S&P 500. Na een jarenlange daling van goud versus aandelen, is er nu eindelijk een opwaartse doorbraak voor goud, waardoor de trend nu in het voordeel van goud is gekeerd. Op de onderste grafiek ziet u feitelijk indentiek dezelfde grafiek. Nochtans hebben we nu goud afgezet tegen obligaties. Ook hier zien we dat een meerjarige dalende trend van goud versus obligaties op z’n einde is, waardoor de trend nu in het voordeel van goud is gekeerd.

Goud heeft nu voordelen ten opzichte van aandelen én obligaties: een bijzonder krachtig signaal!

Daarom luisteren we nog liever naar de markt, dan naar de economie. De markt krijgt uiteindelijk altijd gelijk, en die zegt ons vandaag dat je moet inzetten op goud als actief. Dit betekent goud, zilver en bovenal de betreffende mijnsector. Over goudmijnaandelen gesproken… u herrinert zich vast nog wel dat we in het vorige Goud & Zilver Rapport een nieuwe Kooptip lanceerde, die enkele dagen al 40% hoger stond. Daar stopte de rally niet. De koers schoot in de voorbije dagen door richting +70%! Dit ging zo razendsnel, dat het niet meer dan normaal was dat dit aandeel even een stapje terugzette. Maar na enkele dagen van rust kan dit aandeel zich opnieuw gaan opmaken voor de volgende rit omhoog, als de edelmetalen het toestaan.