apple2 Nadat Apple op 26 juli de kwartaalcijfers naar buiten bracht, schoot de koers door het dak. Althans, historisch gezien reageert het aandeel nooit echt heftig. Maar nu kon het aandeel zo’n 6% bijschrijven. De multinational presenteerde iets beter dan verwachte cijfers, maar omdat de verwachtingen zeer laag gespannen waren, zagen beleggers het weer zitten. Waren de cijfers nu echt zo goed? Niet alles was positief. De gemiddelde verkoopprijzen van iPhones bleken nu veel lager te zijn. Apple heeft dus de prijzen iets verlaagd, waarschijnlijk omdat drie maanden eerder tijdens voorgaande kwartaalrapportage al bleek dat er steeds minder iPhones werden verkocht. De gemiddelde verkoopprijs ging nu van $612 naar $595. Beleggers vrezen nu dat hiermee een piek is gezet. Maar de lagere prijzen hebben vooral te maken met het veel goedkopere model iPhone SE. Daarvan zijn er bovendien veel meer van verkocht dan was voorspeld. Lees ook: Doemscenario Apple in verschiet Apple verwacht echter wel dat de gemiddelde verkoopprijzen in September weer omhoog gaan, wanneer de iPhone 7 uitkomt. Echter, sommige analisten zijn hier iets pessimistischer over, aangezien de vernieuwingen van de iPhone 7 bescheiden zullen zijn. Wat dat betreft zullen consumenten misschien toch liever een jaar extra wachten, tot 2017. Dan bestaat de iPhone 10 jaar en de verwachting is, dat deze iPhone iedereen zal doen verbazen. Lees ook: Apple lek: teleurstellende iPhone 7

iPad

Aan de andere kant waren de gemiddelde verkoopprijzen van $490 voor de iPad hoger dan verwacht ($430). Sterker: het was de hoogste gemiddelde verkoopprijs sinds 2012, waardoor Apple sinds 10 kwartalen weer eens een toename in iPad verkopen zag, in plaats van een afname. Waarschijnlijk is dit te danken aan de iPad Pro, de tablet voor de zakelijke markt. Beleggers zullen dus uitzien naar de volgende presentatie van de kwartaalresultaten, die in oktober staat gepland. Zij zullen dan extra letten of de gemiddelde verkoopprijzen van iPhones een goede verbetering zullen laten zien.

Zo koop je de volgende Google of Facebook

Veel mensen durven niet beleggen omdat ze schrik hebben. Maar beleggen is een van de slimste dingen die je kan doen met je geld. Met enkele simpele richtlijnen kan je veel beginnersfouten vermijden en een leven lang genieten van geweldige beleggingen.

Ik word een Slimme Belegger