Het aandeel Tesla noteert ondertussen al bijna 7 jaar op de Amerikaanse beurs. Maar de bestuurders van het bedrijf zijn nog zo goed als dezelfde. Het zijn dan ook trouwe aanhangers van Elon Musk. Een groep investeerders eist nu meer onafhankelijke bestuurders, zonder banden met Elon Musk. De miljardair reageert in zijn eigen stijl, via een tweet: ‘Ga dan aandelen Ford kopen’.

Op onderstaande grafiek is duidelijk te zien dat Musk en Co de aandeelhouders van Tesla al mooie diensten hebben bewezen. Recent was Tesla zelfs eventjes de grootste autoproducent op basis van marktkapitalisatie van de Verenigde Staten nadat het Ford én General Motors was voorbij gestoken.

Tesla

Maar 3 grote investeringsfondsen willen nu dat er 2 nieuwe, onafhankelijke bestuurders worden toegevoegd aan de raad van bestuur …  “to provide a critical check on possible dysfunctional group dynamics.” M.a.w. de beleggers willen een stok achter de deur voor wanneer Musk nog eens een gek idee krijgt.

Elon Musk laat niet met zijn voeten spelen

Volgens de investeringsfondsen moeten bedrijven na een beursgang evolueren naar een structuur die past bij een bedrijf dat beursgenoteerd is. Tesla heeft nog steeds dezelfde structuur als voor de beursgang in 2010.

Naast Elon Musk zit bijvoorbeeld zijn broer Kimbal Musk in de raad van bestuur. De andere 6 bestuursleden hebben ook nauwe banden met de grootste visionair van deze tijd. Volgens CEO Elon Musk zal er inderdaad een aanpassing komen, maar niet omdat de investeringsfondsen dit gevraagd hebben, wel omdat het al gepland was.

Tegen de investeringsfondsen had de Tesla topman alvast een duidelijke boodschap:

Bron: Business Financial