globalisatie

De wereld gaat een spannend tijdperk tegemoet. In Amerika is duidelijk geworden dat de onvrede van de mensen doorslaggevend kan zijn om een populistische man de overwinning te bezorgen. De verrassende overwinning van Trump moet een belangrijke les zijn voor heel wat andere Europese leiders.

Volgend jaar staan er in verschillende Europese landen de verkiezingen op het programma. En met name de populistische partijen hebben de afgelopen maanden hun kansen zien toenemen. De Brexit en de overwinning van Trump hebben er voor weten te zorgen dat de populistische partijen ook zelf steeds meer het gevoel krijgen dat een overwinning haalbaar is.

Globalisering ten einde?

wereldhandel

Als we een blik werpen op de wereldhandel, grafiek afkomstig van Deutsche Bank, dan is te zien dat daar ook het idee van ‘verwevenheid’ haar langste tijd heeft gehad. Sinds het jaar 2008 is de wereldhandel als percentage van het totale bruto binnenlands product afgenomen en de kans is groot dat dit percentage de komende jaren nog verder zal gaan afnemen.

Steeds meer landen komen er immers achter dat de globalisatie wellicht niet in alle gevallen de meest gunstige manier is. Voornamelijk de exporterende landen zijn er door de financiële crisis pijnlijk achter gekomen dat ze wel erg afhankelijk zijn van de buitenwereld. En zelfs nu de grootste economie ter wereld onder de hoede van Trump van koers lijkt te veranderen, kan de globalisatie maar zo haar langste tijd hebben gehad.

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>