Toch geen Brexit

Het jaar 2016 zal in het Verenigd Koninkrijk niet snel vergeten worden. In dit jaar hadden we namelijk te maken met een bijzondere situatie. Tegen alle verwachtingen in wist de meerderheid van de Britse stemmers een uittreding uit de Europese Unie te bewerkstelligen. Wellicht wordt dit jaar duidelijk hoe die Brexit er precies gaat uitzien.

De premier van het Verenigd Koninkrijk, Theresa May, liet onlangs nog weten dat ze voorstander is van een harde Brexit. Volgens haar is een andere uitweg niet mogelijk om de banden met de Europese Unie volledig links te laten liggen. En hiermee doelt zij met name op het feit dat ze controle wil krijgen op de migranten toestroom.

Britten kiezen voor Brexit

brexit-britten

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Pantheon Macroeconomics, is een van de hoofdredenen te zien waarom het merendeel van de Britten voor een Brexit heeft gestemd. De Britten willen namelijk dat er een einde komt aan de toestroom van migranten en sommige Britten voelen zich zelfs bedreigd.

Het gaat niet alleen een spannend jaar worden voor het Verenigd Koninkrijk, maar ook voor de Europese Unie. Dit jaar staan er namelijk landelijke verkiezingen op het programma in Nederland, Frankrijk en Duitsland. En de populistische partijen staan er in de peilingen behoorlijk goed voor.