Bo Wang Tencent

Een netwerk is tegenwoordig bijzonder waardevol. Je kan als individu of als bedrijf veel meer bereiken met het juiste netwerk. Sociale netwerk zijn de laatste jaren bijzonder belangrijk geworden in onze maatschappij. Iedere extra deelnemer aan dat netwerk voegt exponentieel waarde toe. Maar welke sociale netwerken zijn nu de grootste?

2 sociale netwerken domineren de wereld.

Het mag je niet verbazen dat Facebook de grootste is, met maar liefst 1,9 miljard maandelijkse gebruikers steekt het netwerk van Mark Zuckerberg er met kop en schouders bovenuit. Snapchat, dat tegenwoordig vooral bekend is via zijn volatiele dagen op de beurs, staat (nog) niet in de top 10.

Top 10 sociale netwerken

Facebook

Facebook heeft niet alleen veruit het grootste sociale netwerk ter wereld, het bezit ook 3 sociale netwerken binnen de top 4. Met WhatsApp en Messenger heeft Facebook nog eens 2 sociale netwerken in huis met meer dan 1 miljard actieve maandelijkse gebruikers. Met het snelgroeiende Instagram nestelt zich ook een 4e netwerk uit de stal van Mark Zuckerberg zich in de top 10.

Daarbij komt dat Facebook nog niet echt last heeft van een groeivertraging. In het 4e kwartaal kwamen er opnieuw 17% meer gebruikers bij op jaarbasis. Er zijn kleinere sociale netwerken die minder snel groeien. De wet van de grote getallen houdt Facebook voorlopig niet tegen.

Tencent – China

Het Chinese Tencent is bijna even dominant als Facebook. Tencent beschikt ook over 3 sociale netwerken in de top 10: WeChat/Weixin (verschillende gebruikers, dezelfde app), QQ en Qzone. Deze sociale netwerken nemen plaats 5 tot 7 in op de lijst.

Met 7 sociale netwerken in de top 8 bewijzen Facebook en Tencent hoe waardevol een netwerk is. Via hun grootste netwerk kunnen ze de andere netwerken op een hoger niveau tillen voor gebruikers en adverteerders.

Snapchat

Snapchat staat niet in de top 10. Snapchat heeft volgens analisten zo’n 301 miljoen actieve maandelijkse gebruikers en blijft daarmee kleiner dan het veelgeplaagde Twitter. Snapchat deelt echter alleen maar zijn dagelijks actieve gebruikers. Die teller stond in het 4e kwartaal op 158 miljoen. Snapchat groeit veel sneller dan Twitter. De kans is dus aanwezig dat Snapchat in de komende jaren de top 10 zal binnentreden.

Bron: Fool.com