Jim Rogers is al een van de veteranen op de beursvloer. Hij was al decennia lang getuige van allerhande economische veranderingen, crisissen en periodes van hoge groei. De man weet dus het een en ander over de economie en het effect op de financiële markten. Een handelsoorlog, waar Trump naar neigt, is echter nefast voor beide.
Er zit veel optimisme in de aandelenmarkt, zegt Rogers. Beleggers leggen de focus op het goede dat Donald J. Trump wil realiseren. Maar niemand kan met zekerheid zeggen hoe het beleid van Trump eruit gaat zien op langere termijn.
Het ziet er naar uit dat Trump een handelsoorlog wil. Wanneer het zover is, verkoop je beter al je Amerikaanse aandelen. – Jim Rogers.
De Amerikaanse aandelenmarkt zit vol optimisme door de aangekondigde belastingverlagingen, de verminderde regulering en de verwachte uitgaven voor infrastructuurwerken. Maar Trump zaait ook onzekerheid doordat hij zichzelf regelmatig tegen spreekt.
Het repatriëren van miljarden dollars buiten de Verenigde Staten werkt bijvoorbeeld een sterkere dollar in de hand terwijl Trump juist te kennen geeft dat hij een zwakkere munt wenst. Maar vooral het gevaar op een handelsoorlog is volgens Rogers een groot probleem.
Twijfel tussen hemel en hel
‘Ik heb al verschillende handelsoorlogen meegemaakt’, zegt Rogers, ‘ en dat is altijd een catastrofe. Er zijn geen winnaars in een handelsoorlog, enkel verliezers. Handelsoorlogen zorgen voor faillissementen en echte oorlogen.’ besluit de beursveteraan.
Trump verklaarde al een importtarief van 45% op te leggen voor Chinese goederen en een importheffing van 20% uit Mexico om zijn muur te financieren. De nieuwe president noemde China ook al een manipulator van zijn munt. Wrijvingen tussen de 2 van de grootste economische blokken ter wereld en belangrijke handelspartners is nooit goed nieuws.
Rogers zei dat wanneer Trump focust op zijn positieve punten op de agenda, de aandelenmarkt in de 7e hemel terecht kan komen. Maar een handelsoorlog met China kan alles in duigen laten vallen.
Bron: MarketWatch