bull-bear

De wereldwijde aandelenmarkten hebben de afgelopen weken aan terrein gewonnen. Daarbij wisten de Amerikaanse indices in positieve zin op te vallen. Op Wall Street werden immers meerdere malen de recordkoersen verbroken. Hoe ziet de toekomst eruit?

Volgens Deutsche Bank kan er wel eens een moeilijke tijd gaan aanbreken. Tenminste, op het moment dat de bedrijven minder liquide middelen overhouden om te investeren in hun eigen aandelen. De afgelopen tijd is er een trend gaande waarbij steeds minder eigen aandelen worden opgekocht.

Beursrally wordt gevoed door de ‘Buybacks’

buybacks

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Deutsche Bank, is te zien dat de zogenoemde ‘Buybacks’ de afgelopen tijd zijn afgenomen. Daardoor is de kans op een ‘top’ toegenomen en dat kan weinig goeds betekenen voor de aandelenmarkten.

De laatste keer dat het inkopen van eigen aandelen een halt toegeroepen werd, moesten de wereldwijde aandelenmarkten flink waarde inleveren. Juist deze ‘Buybacks’ worden vaak gezien als de motor achter de beursrally. Door middel van het opkopen van eigen aandelen probeert het desbetreffende beursgenoteerde bedrijf zich tegen koersdalingen te beschermen.

Het is daarom voor de beleggers te hopen dat de bedrijven ook de komende tijd doorgaan met het opkopen van eigen aandelen!