Obligaties Ray Dalio

Er zijn maar weinig hedgefundmanagers die wij hoog hebben zitten. Zeker na de dramatische prestaties van dit jaar. Maar Ray Dalio is toch wel een man om naar te luisteren. Zeker als hij het heeft over obligaties. We hebben er recent al wat aandacht aan besteed, maar beleggers moeten er veel meer naar gaan kijken in de komende twee maanden: de ontwikkeling van de rente.

Vorige week heeft Dalio aangegeven dat:

‘We waarschijnlijk de top hebben gezet in de 30jarige obligatietrend’

En dat is een bijzondere uitspraak, maar wel een waar we in kunnen komen. Zeker als we kijken naar de obligatietrend. De afgelopen 3 decennia, bewegen we immers in een richting: omhoog.

Nu lijken de eerste scheurtjes te ontstaan:

$USB

In maart tot en met juni dit jaar, liepen de obligatieprijzen ontzettend hard op. Er was zelfs een uitbraak gerealiseerd, boven het oplopende trendkanaal waar de obligaties al jaren in zitten.

Dat lijkt nu op een valse uitbraak. En wie ons al wat langer volgt, weet dat wij valse uitbraken met een trendkeer naar de andere kant toen, zien als een bevestiging dat veel beleggers in de val zijn gelokt.

Dat zien we ook bij bovenstaande grafiek: de uitbraak heeft veel beleggers doen geloven dat er geen einde zou komen aan de stijging.

Een paar maanden later, staan we echter op niveau’s die we niet meer hebben gezien sinds eind 2014 / begin 2015.

Toch komen we nu dicht bij een mooie steunzone aan. En op korte termijn mogen we een herstel dan zeker niet uitsluiten:

$USB2

Het lijkt ons echter alleen een technisch herstel en niet een aanloop naar hogere koersen. Dat is overigens een belangrijk verschil, met veel gevolgen voor aandelen.

Wij kijken in de markt vooral naar rotatie. Wie onze analyses vaker leest, zal merken dat wij het vooral hebben over ‘kracht in een bepaalde sector’ of index.

Wie sectorrotatie goed kan inschatten en kan analyseren, kan daar hele goede trades doen. Daar hebben we vorige week nog uitgebreid over geschreven – en op gehandeld.

Zo hebben we het herstel in de F.A.N.G aandelen vorige week nog goed aangegeven (lees hier meer).

Maar goed, weer even terug naar obligaties: het effect dat we nu zien, is ontzettend belangrijk voor beleggers en zal in 2017 veel kansen gaan bieden.

Er wordt nu namelijk veel geschreven over de crash in obligaties. Maar wat iedereen vergeet, is dat het niet zo zeer de obligaties zijn die er toe doen, maar vooral: hoe aandelen hier op gaan reageren. 

Het is een logische gedachte, dat wanneer er veel geld vloeit uit obligaties, dit zijn weg zal vinden naar aandelen. Een verder vervolg van de korte termijn bearish trend bij obligaties, zien wij dan ook als een positief gegeven voor aandelen.

Meer van dit soort informatie ontvangen? Schrijf je dan in op de GRATIS nieuwsbrief van Slim Beleggen Trading.