bubbles

De rentevoeten op overheidsobligaties over heel de wereld schieten de lucht in na de overwinning van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezing. De Nederlandse en Belgische rente verdubbelde bijna op korte tijd. De Amerikaanse rente staat op het hoogste punt sinds begin dit jaar.

Beleggers vrezen namelijk dat Donald Trump een golf van inflatie zal veroorzaken, sterkere economische groei en uiteindelijk ook hogere rentevoeten. In zijn overwinningsspeech zei Trump al dat hij werk wil maken van de heropbouw van de Amerikaan infrastructuur. Dit zal economische groei opleveren en inflatie creëren.

Trump wil ook de vennootschapsbelasting verlagen. Meer uitgaven en minder inkomsten, dat wil zeggen dat de schuldenberg van de Verenigde Staten zal aangroeien.

Meer schulden – meer obligatie. Meer obligaties – meer aanbod. Meer aanbod – lagere prijzen. Lagere obligatieprijzen = hogere rente.

De 10-jarige US Treasury noteert nu rond 2,10%, het hoogste niveau sinds begin dit jaar, net als de 30-jarige rentevoet in de VS.

rente VS trump overwinning

Bron: CNBC