Knock out Vorig jaar en ook begin dit jaar waren de meeste analisten het met elkaar eens: rentevoeten zouden alleen maar kunnen stijgen. Tot op heden hebben we net het omgekeerde gezien. Maar een stierenmarkt eindigt pas met een blowoff fase, en het ziet er naar uit dat we daar nu middenin zitten. Terwijl iedereen tot voor kort negatief was over obligaties, is nu ineens iedereen positief. Nu ziet bijna iedereen de rentes op obligaties verder dalen, zelfs in de VS spreekt men over negatieve rentevoeten. Dit is de typische euforische fase die traditioneel samen gaat met het einde van een trend. En dan kan het heel gevaarlijk worden. De obligatiemarkten hebben de ‘wall of worry’ beklommen. Dit zijn enkele signalen die er op wijzen dat we mogelijk het einde hebben gezien van de manische dalende trend van obligatierentes: # 1. Obligaties op lange termijn presteren al het hele jaar veel beter dan aandelen. Maar … “Nothing like price to change sentiment.” Obligaties vs aandelen sinds 1-1-2016 # 2. Sinds Brexit is er een parabolische stijging die tekenen van vermoeidheid laat zien. Parabolische stijging obligatierentes # 3. De laatste 30 jaar noteerde de 10-jarige obligatie in de Verenigde Staten zelden onder het inflatieniveau, nu wel.

# 4. Obligatie Koning Jeffrey Gundlach zelf noemt langdurige obligaties op dit niveau een slecht idee. Beleggers die niet comfortabel waren met een rentevoet van 2% zijn ineens wel comfortabel met een rentevoet van 1,4%.

# 5. Het ziet er naar uit dat er een lange termijn trend ten einde komt

De risico/rendement verhouding van obligaties zijn niet meer wat ze enkele maanden geleden waren. Hoewel niemand de toekomst kan voorspellen en rentevoeten nog altijd verder kunnen zakken, nemen de signalen wel toe dat de obligatiemarkt op het einde van zijn Latijn zit. Dit kan een echt bloedbad veroorzaken wanneer dit het einde van de stierenmarkt blijkt te zijn. Bron: The Felder Report (1) + (2)