Volgens Hans van Cleef, ABN AMRO, kan de olieprijs de komende maanden terugvallen naar $30 per vat. De productiebeperking van de OPEC was maar geldig tijdens de eerste 6 maanden van 2017. Er moet dringend duidelijkheid komen over de periode daarna, anders kan de olieprijs met tientallen procenten dalen.
Eind november kwamen de OPEC-leden overeen om de olieproductie met 1,2 miljoen vaten per dag in te krimpen. Rusland sprong aan boord waardoor de beperking opliep tot 1,8 miljoen vaten per dag. Hierop schoot de olieprijs omhoog. Maar sindsdien blijft de prijs van het zwarte goud stil hangen.
De olieprijs bevindt zich momenteel in de smalste bandbreedte in 13 jaar waarbij de volatiliteit het laagste is in 2 jaar. Maar mogelijk is dit kalmte voor de storm.
Oliehandelaars hebben voor 1 miljard vaten olie positie ingenomen op een stijging van de prijs. Maar die omstandigheden zijn allesbehalve zeker.
Schalieproductie kan olieprijs snel onder druk zetten
De eensgezindheid van de OPEC-leden eind vorig jaar was opvallend. Maar OPEC is al lang niet meer de controlerende/dominerende factor op de oliemarkt. Amerikaanse schalieproducenten zijn zeer flexibel. Eens de olieprijs weer stijgt, schiet de productie omhoog.
Door technologische vooruitgang hebben deze olieproducenten hun kostprijs de laatste jaren ook zien dalen van gemiddeld $80 per vat naar iets meer dan $40 per vat.
Waar de 11 OPEC-landen volgens het Internationaal Energie Agentschap de productie met 1,14 miljoen vaten per dag hebben teruggeschroefd, hebben Amerikaanse schalieproducenten 500.000 vaten per dag toegevoegd aan hun productie.
OPEC zal de productiebeperking minstens moeten verlengen, wil het een daling van de olieprijs tegenhouden. Mogelijk moeten er zelfs extra beperkingen komen om de traders happy te houden. Wanneer ze hun ‘long’ posities terug zouden afbouwen, kan dit de olieprijs fors onder druk zetten.
Volgens van Cleef is het neerwaartse risico dan ook groter dan voorheen terwijl er vanuit de OPEC weinig opwaarts potentieel is, besluit de analist van ABN AMRO.
Bron: Bloomberg
Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.
Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>