obama

De Amerikaanse verkiezingsstrijd nadert haar hoogtepunt, maar de beleggers lijken vooralsnog hier weinig mee bezig te zijn. De aandelenmarkten schommelen al een aantal weken rond dezelfde notering en elke daling wordt vooralsnog aangegrepen om extra posities in te nemen.

Toch moeten we niet vergeten dat de politiek grote invloed kan hebben op de beurskoersen. Niet alleen politieke personen kunnen hier invloed op hebben, ook de mening van het volk kent grote gevolgen. Denk bijvoorbeeld maar aan de beslissing van de Britse bevolking om voor een uittreding uit de EU te stemmen. Dit wist te resulteren in een flinke beursdaling.

Aandelenmarkten hebben nog niet last van de verkiezingsstrijd

Wat dat betreft zouden de beleggers zich wat meer bezig moeten houden met de invloed dat de volgende Amerikaanse president op de markten kan gaan hebben. Vooralsnog staat Clinton voor in de peilingen en als gevolg daarvan blijven de beleggers koel.

obama-kopen-aandelen

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Business Insider, is te zien hoe groot de invloed kan zijn van een politiek prominent persoon. Zo wist Obama in het jaar 2009 de bodem in te luiden door zijn uitspraak over het kopen van aandelen. Wees dus te allen tijde voorbereid om een onverwachte beursbeweging.