Ray Dalio Bridgewater Ray Dalio is de succesvolle CEO van ’s werelds grootste hedge fund. Bridgewater werd succesvol door de unieke spreiding onder het beheer van de activa. Nu waarschuwt Ray Dalio dat de schuldmarkt zijn limieten bereikt, obligaties zijn naar zijn mening dan ook bijzonder gevaarlijk. De obligatiemarkt is een gevaarlijke plaats omdat de mogelijkheden van de centrale banken beperkt zijn. Volgens Ray Dalio kunnen de rentevoeten globaal niet veel lager. Quantitative Easing gaat ook niet meer werken omdat de ‘spreads’ tussen de obligaties zo laag zijn. Zo zei hij:

There’s only so much you can squeeze out of the debt cycle, and we’re there globally.

Volgens de hedge fund manager heeft Japan de minste mogelijkheden om een nieuwe crisis het hoofd te bieden. Europa volgt Japan op de voet. De Verenigde Staten heeft nog wat meer bewegingsruimte en China heeft van de grote landen nog het meeste monetaire ruimte. De centrale banken staan dan ook voor een groot dilemma: ze verliezen hun grip om nog economische groei te stimuleren maar beleggers rekenen er nog steeds op dat ze de wereld komen redden. Tim Geithner, voormalig lid van de New York Fed, ziet vooral problemen bij de politieke onmacht om economische groei te creëren. Overheidsbudgetten zijn beperkt om nog stimulerende maatregelen te nemen. Daarnaast zorgen vergrijzing en een dalende productiviteit ervoor dat de economie het van nature al moeilijker heeft om te groeien.

We moeten ermee leren leven dat de economische groei lager ligt, net nu de wereld een hogere groei nodig heeft.

De obligatiemarkt lijkt op een keerpunt te staan

Sinds Mario Draghi de markten teleurstelde door niet meer stimulus aan te kondigen, zitten vooral de Europese rentes in de lift. Dit werd deze week gevolgd door een zwakke veiling van de Amerikaanse overheidsobligatie op 30 jaar. De markten bereiden zich ook voor op een nieuwe renteverhoging door de Federal Reserve. De kans neemt dan ook toe dat de obligatiemarkt op een keerpunt staat. De markten beginnen zich voor te bereiden op hogere rentevoeten. Dit kan op zijn beurt weer doorsijpelen naar de aandelenmarkt.

Bron: CNBCCNBC