Al eeuwen lang droomt de mensheid van transport door een buis. Elon Musk publiceerde in 2013 een paper met zijn plannen over een transportsysteem dat de wereld kan veranderen: de Hyperloop. Hij noemt dit zelf zijn gemakkelijkste project en laat het dan ook over aan andere ingenieurs om het uit te werken. Hoewel Musk het uitbouwen van de Hyperloop aan zijn stagiairs zou overlaten, kan het systeem een nooit geziene revolutie veroorzaken in de manier waarop we ons vervoeren. De Hyperloop kan de transportwereld echt op zijn kop zetten. Met een snelheid van 1.100 km/u is het veel sneller dan een vliegtuig dat 800 km/u haalt of de snelste trein die slechts 300 km/u over de rails kan rijden. Hyperloop Transportation Technologies is een bedrijf uit California dat de plannen van Musk wil omzetten in realiteit. Recent boekte het al een eerste succesvolle test. De Hyperloop is ideaal voor afstanden tot 1.500 kilometer. Zo zou je bijvoorbeeld op een kleine 2 uur in de Spaanse zon kunnen liggen. Of je zou met slechts een uur onderweg naar een Italiaanse voetbalmatch kunnen gaan kijken. Zonnepanelen zouden onderweg de Hyperloop kunnen voorzien van de nodige energie.
Uitdagingen van de Hyperloop
De grootste uitdaging wordt echter het comfort. Volgens experts zullen de ‘pods’ die door de buizen schieten enkel bij de start en aankomst hinder ondervinden. Onderweg zou men niet het gevoel hebben aan de snelheid van geluid te reizen. De ‘pods’ vliegen in een gesloten capsule waardoor het systeem niet onderhevig is aan weersomstandigheden. En de Hyperloop zou zelfs veiliger zijn dan een trein of vliegtuig omdat er geen menselijke fouten gemaakt kunnen worden aangezien alles geregeld wordt via computers in een gesloten systeem.
Hyperloop goedkoper dan een vliegtuig
HTT werkt onder andere samen met UCLA. Uit studies blijkt dat een Hyperloop station ontworpen kan worden waarbij 6.000 passagiers per uur het toestel kunnen nemen. Elon Musk zelf berekende dat een Hyperloop systeem zo’n $6 miljard zou kosten. Hierbij zou een ticketprijs van $20 het systeem rendabel kunnen maken.