Het was opnieuw een fantastische dag voor Elon Musk. De flamboyante miljardair was getuige van een historische gebeurtenis bij zijn bedrijf SpaceX. Voor de eerste keer in de geschiedenis werd een commerciële raket naar de ruimte gelanceerd waarbij de ‘booster’ een tweede keer werd gebruikt. Dit kan de ruimtevaart tientallen miljoenen besparen.

Elon Musk droomt al 15 jaar van dit moment. De Falcon 9 bracht een nieuwe satelliet in de ruimte. Maar het meest bijzondere waren de eerste minuten na de lancering. De ‘booster’, het eerste en duurste deel van de raket, bracht de raket in de lucht en lande daarna terug op aarde.

Diezelfde booster werd op 8 april 2016 voor de eerste keer gebruikt in een vlucht naar het Internationaal Ruimtestation waarna het zelf terugkeerde naar aarde en lande op een drone ship in de Atlantische oceaan.

Herbruikbare raket SpaceX

Elon Musk was uiteraard in de wolken:

This is going to be a huge revolution for spaceflight. It’s been 15 years to get to this point. I’m at a loss for words.

De Falcon 9 is met $62 miljoen per lancering al de goedkoopste raket. Met een herbruikbare ‘booster’ kan de kostprijs met zo’n $18 miljoen per lancering dalen. Dit is revolutionair voor de ruimtevaartindustrie.

Volgens Musk is dit ook een belangrijke stap naar een andere droom, Mars koloniseren. Daarvoor moet de kostprijs voor raketten drastisch dalen. Door deze succesvolle lancering komt die droom van de miljardair alvast weer een stuk dichterbij.

Bron: Business Insider