Goud goudprijs goud baar

Als je vandaag een 100% goudstandaard zou introduceren, moet de prijs van goud stijgen tot boven 50.000 USD/ounce om de lading te dekken. Voer je een ‘goudstandaard light’ in, zoals onder Bretton Woods, dan valt de dekkingsgraad terug tot bijvoorbeeld 40%, en bekom je een goudprijs van zo’n 25.000 USD.

Aan de andere kant van het spectrum kan je zeggen dat de piekprijs van goud in 1980, zijnde 850 USD/ounce, vandaag rond 2.500 USD/ounce ligt, als je de jaarlijkse inflatie ermee verrekent.

Daarom focussen we ons niet enkel op cijfers en richtprijzen, maar kijken we ook naar de tijdscycli. Op de onderstaande grafiek willen we u verduidelijken wat we hiermee bedoelen.

Jarentelling goudcyclus

Het is in eerste instantie wat warrig, maar met de nodige tekst en uitleg, wordt het beeld wat we u willen schetsen duidelijk.

Op de eerste plaats is het belangrijk om te zien dat de prijs van goud iedere 7 à 8 jaar een tussentijdse bodem plaatst. Dat zijn de kleine rode cirkeltjes op de grafiek.

Nadat de bodem is geplaatst, start in een 11-jarige cyclus, die eindigt in een piekmoment.

• 1969 – 1980
• 1976 – 1987
• 1985 – 1996
• 1993 – 2004
• 2000 – 2011
• 2009 – 2020 (?)

Toegegeven, niet alle opwaartse cycli zijn uitgesproken stijgingen. Met name in de langdurige berenmarkt van 1980 tot 2000 zijn de bodems en toppen ‘zwak’.

Maar tijdens seculaire uptrends, waar we ons vandaag in begeven, zijn de uitslagen enorm uitgesproken… naar boven toe!

De laatste bodem van de goudprijs werd geplaatst eind 2008/begin 2009. Als de jaartelling opnieuw klopt – en daar twijfelen eerlijk gezegd niet aan – dan wordt de volgende top in deze cyclus geplaatst in 2020.

Dat kan het moment zijn dat de Dow-Goud ratio onder 5x zakt, of mogelijk nog veel dieper!

Hoe je het draait of keert, wie in de komende jaren fysiek goud in portefeuille heeft, zal de waarde ervan substantieel zien toenemen, met een factor 2x tot 10x of meer!

Wat met goudmijnaandelen?

Wie in dit scenario gelooft, doet er goed aan om toch ook nog eens een blik te werpen op de goudmijnsector.

We begrijpen dat dit segment te risicovol is voor vele beleggers. Voor wie een hoge volatiliteit niet aankan, die moet vooral ook gewoon fysiek goud kopen.

Wie wel tegen een stootje kan, moet eens een blik werpen op de volgende grafiek.

HUI HS pat

Op de bovenstaande grafiek ziet u het verloop van de HUI-index, de referentie voor de sector, over een periode van 10 jaar. U ziet opnieuw waarom we wijzen op de hoge mate van volatiliteit.

Maar meer recent zien we een bijzonder interessante formatie opduiken in de grafiek.

De HUI is bezig aan een inverse hoofd-schouder-patroon. Momenteel zijn we de tweede schouder aan het afwerken op de grafiek, uiterst rechts. Als deze formatie is afgerond, kan de index snel hoger… veel hoger!

Om concreter te worden: we verwachten bij een afronding dat de prijs in een mum van tijd, zeg enkele maanden, kan doorstijgen naar de voormalige top, boven 600 punten.

Vandaar flirt de HUI nog steeds met het niveau van 200 punten!

Vergeet nooit: als deze sector vertrekt, is er geen houden meer aan. Dat kreeg u al eens te zien in de periode van 2008 tot 2011, toen de HUI een sprong maakte van 175 naar 625 punten (+257%).

Goud- en zilvermijnaandelen swingden toen de pan uit, maar met name de JUNIORS in deze categorie speelden de pannen van het dak. Sommige van deze ‘kleintjes’ stegen letterlijk met duizenden procenten.

Tenbaggers aan de lopende band!

En we hebben een bijzonder sterk vermoeden dat we ons opnieuw aan de vooravond van zo’n uiterst lucratieve periode in het JUNIOR segment begeven.

5 redenen waarom je NU goudmijnaandelen moet kopen

  • Sinds 2016 zitten goudmijnaandelen in een nieuwe stierenmarkt!
  • De vorige stierenmarkt in goudmijnaandelen duurde 1.142 dagen. Vandaag zijn we maar 400 dagen ver.
  • De vorige stierenmarkt ging +1.355%, vandaag staan we ‘slechts’ 120% hoger.
  • MAAR: Goudmijnaandelen waren nog nooit zo goedkoop.
  • DUS: Goudmijnaandelen staan voor hun grootste stijging ooit!

Wacht géén dag langer om goudmijnaandelen te kopen: LEES MEER