Rijk op pensioen

4 tips die je leven gaan veranderen. Meer heb je niet nodig. Je hebt 2 opties in je leven: je bepaalt het spel en zet jouw pionnen zodat je een rijkelijk leven hebt. Of je wordt de pion in het spel van anderen en je ondergaat het leven. Tony Robbins legt uit hoe je in 4 eenvoudige stappen een leven vol rijkdom kan opbouwen in een wereld vol volatiliteit.

Tony Robbins legt uit wat hij ontdekt heeft in de vele jaren dat hij het gedrag van rijke en succesvolle mensen bestudeerde. Hij zag dat deze mensen andere patronen hebben, anders denken en anders uitvoeren. De meeste miljonairs worden niet rijk door geluk. 4 kernideeën liggen aan de basis van hun rijkelijk leven.

# 1. Verlies geen geld

Dit klinkt eenvoudig, maar dat is het helaas niet. Beleggen is een van de weinige opties om rijk te worden. Maar de meeste mensen komen naar de aandelenmarkt met de focus om zo veel mogelijk geld te verdienen. In plaats daarvan zouden ze beter de focus leggen om geen geld te verliezen.

Wanneer een belegging 50% daalt, moet het al 100% stijgen om terug op hetzelfde niveau te komen. Ray Dalio van ’s werelds grootste hedge fund creëerde een strategie voor zijn fonds waarbij hij geen geld zou verliezen, ook al was zijn analyse verkeerd. Regel 1 van Warren Buffett is ‘verlies geen geld’. Regel 2 is ‘denk altijd aan regel 1.’.

Stel je vermogen samen op een manier dat geld verliezen geen optie is.

# 2. De asymmetrische risico/rendement verhouding

Veel mensen geloven dat veel risico gelijk staat met een hoog rendement. Maar risico bepaalt niet hoeveel geld je kan verdienen, wel hoeveel geld je kan verliezen. Succesvolle, rijke mensen gaan dan ook niet op zoek naar een hoog risico/hoog rendement investering, maar zoeken juist investeringen met een maximaal mogelijk winst bij een zo laag mogelijk risico.

# 3. Belastingen

Het is niet van belang hoeveel je verdient, het is van belang hoeveel je ervan over houdt. Belastingen zijn niet slecht. Belastingen geven jou ook voordelen. Het is de kunst om zo veel mogelijk van die voordelen te profiteren.

De rijken worden en blijven niet alleen rijk omdat ze veel geld verdienen, maar ook om dat ze zoveel mogelijk netto overhouden van wat ze verdienen.

# 4. Diversificatie

Er is zoiets als diversificatie en diversificatie. Voor de meeste mensen betekent diversificatie zo’n 10 tot 15 verschillende aandelen kopen. Maar beleggen is meer dan dat. Volgens Robbins bestaat échte diversificatie uit 4 andere pijlers:

  • Diversificatie tussen activa: vastgoed, aandelen, obligaties, grondstoffen, …
  • Diversificatie onder activa: Binnen de verschillende activa zorgen voor een spreiding
  • Geografische diversificatie: Activa uit Europa, Verenigde Staten, Groeilanden, …
  • Diversificatie in tijd: Het is niet alleen belangrijk om te beleggen maar ook om te blijven beleggen. Blijf op regelmatige tijdstippen geld investeren.

Bron: Inc.