Beginnen beleggen

Beginnen met beleggen is heel aanlokkelijk. Je hoort verhalen over monsterwinsten of je ziet hoe iemand als Warren Buffett multimiljardair wordt door enkel aandelen te kopen en te verkopen. Het is dan ook een uitstekende keuze, dat beleggen. Om zeker te zijn dat je financiële situatie voldoende fit is, kan je best onderstaande checklist even overlopen.

Stel jezelf onderstaande 6 vragen om zeker te zijn dat jij voldoende geld hebt om te beleggen.

# 1. Heb je €50?

Een aandeel Berkshire Hathaway van Warren Buffett kost bijvoorbeeld bijna $250.000 … per stuk. Aandelen Amazon van Jeff Bezos gaan over de toonbank voor $800 per stuk. Het lijkt wel alsof beleggen enkel voor de rijken is. Maar dat klopt niet. Er zijn zeker voldoende ‘kleinere aandelen te vinden die €50 of minder kosten. Daar kan je al mee aan de slag.

# 2. Heb je schulden?

Je moet niet beginnen beleggen wanneer je nog schulden hebt, althans niet schulden met een hoge rentevoet. Wanneer je bijvoorbeeld schulden hebt met een rentevoet van 10% of meer die je kan aflossen, investeer je eigenlijk in een belegging die 10% opbrengt. Schulden met hogere rentevoeten eerst aflossen opent de mogelijkheid om geld vrij te maken om aandelen te kopen.

# 3. Heb je een noodfonds?

Geld beleg je voor de lange termijn. Beleg enkel met geld dat je de komende jaren niet nodig hebt. Er kan altijd iets gebeuren waardoor je geld nodig hebt. Zonder noodfonds ben je afhankelijk van het lot en de hoop dat er niets gaat gebeuren. Hoop is zelden of nooit een goede strategie. Leg een noodfonds aan om onverwachte toekomstige kosten op te vangen.

# 4. Weet wat je kan verwachten

Je moet weten waar je aan begint. Beleggen is nooit een spel van winst in een rechte lijn. Er is volatiliteit, je zal fouten maken, de markt zal onverwachte bewegingen maken, … Over een lange periode stijgt de aandelenmarkt gemiddeld met ongeveer 8%, maar op korte termijn kan alles gebeuren.

# 5. Denk aan de kracht van het dividend

Dividend lijkt iets onbelangrijk voor beginners, het past eerder bij oude, saaie beleggers die niet weten wat ze moeten doen met hun geld. Verkeerd! Dividend is bijzonder nuttig en belangrijk. Tussen 1926 en 2015 was dividend verantwoordelijk voor 33% van de totale opbrengst!

# 6. Denk aan de kracht van ETFs

Je kan niet in individuele aandelen beleggen wanneer je er niet veel tijd in kan steken. Beleggen in aandelen is onderzoek verrichten, balansen lezen, financiële rapporten uitpluizen. Wanneer je daar geen tijd voor hebt, moet je vertrouwen op financieel advies van derden OF je kan beleggen via ETFs. ETFs zorgen voor een automatische spreiding, je kan met een klik op de muis een hele sector kopen. Je kan met ETFs eenvoudig inspelen op de sterkste trends van de aandelenmarkten.

Bron: Fool