China heeft de meest recente groeicijfers gepubliceerd, en die zijn wat minder goed dan verwacht. Hoewel veel ministers van financiën een gat in de lucht zouden springen met een groeicijfer van 7%, is het voor China het laagste getal in zes jaar tijd. Toch zijn veel beleggers die twijfelen aan de groeicijfers, en stellen dat de werkelijkheid nog minder rooskleurig is dan nu wordt voorgesteld. Het is geen geheim dat iedereen de statistieken uit China met een korreltje zout neemt. Maar als je kijkt naar de cijfers, dan mag je je volgens Kevin Lai van Daiwa Capital wel afvragen hoe nauwkeurig de cijfers zijn. Tegenover persbureau Reuters geeft de analist aan:
‘Als je kijkt naar de eerstekwartaalcijfers, dan valt de matige export op, de Fixed Assets Investments waren ook onder de maat en de retail sales lieten eenzelfde beeld zien. Hoe kan je dan komen aan een BBP-groei van 75?’
De analisten van Daiwa gaan hier in een rapport, dat Business Insider in handen heeft, verder op in.
‘In onze ogen is het BBP-cijfer van China deze dagen een stuk minder interessant. Het is een cijfer dat waarschijnlijk dicht tegen de consensus aanzit, zodat iedereen blij blijft. Maar veel andere indicatoren wijzen er op dat de economische omstandigheden in het land veel slechter zijn dan dat het BBP-cijfer suggereert’.
Zo wijst Daiwa bijvoorbeeld naar de power output, een indicator die redelijk in lijn loopt met de BBP-groei, maar zelf nauwelijks groei laat zien.
Bron: Business Insider
Tijdens de echte groeiperiodes van China, groeide de power output met zo’n 15% per jaar. Ten tijde van de financiële crisis is er sprake van een fors volatiel verloop, maar nu groeit het op het laagste tempo sinds 2009 met zo’n 0,03% (jaar op jaar in Q1 2015).