alternatieve energie De sector alternatieve energie staat bekend om zijn grote volatiliteit, grote stijgingen van de beurskoersen zijn in deze sector eerder regel dan uitzondering. Dat betekent evenwel dat er voor actieve traders grote kansen weggelegd zijn. Het komt er echter op aan om de juiste keuzes te maken, onder andere in de sector van de windenergie. Tot 2007 was de sector van de windenergieproducenten het onderwerp van een ware rage, zo leert ons een rapport van investment broker Leleux. Maar de combinatie van zeer sterk gestegen aandelenkoersen in combinatie met optimistische perspectieven en belangrijke staatssteun leidde tot een echte speculatieve zeepbel en talrijke faillissementen. Vandaag echter is het economische klimaat volgens Leleux gunstiger geworden als gevolg van grote reorganisaties en harde herstructureringen van de grote spelers uit de sector. Daarnaast is er ook de gewijzigde energiepolitiek in Duitsland, maar ook in andere landen zoals China en sinds kort ook in Frankrijk.

Alternatieve energie blijft geliefd

De windparken over de ganse de wereld vertegenwoordigden eind 2013 320 GW aan capaciteit. Begin 2013 was windenergie goed voor 2.5 procent van de wereldwijde elektriciteitsproductie en volgens het Internationaal Energie Agentschap zou dit tegen 2050 15 tot 20 procent kunnen bedragen. Dit is zeer gunstig voor de spelers in deze sector, aldus Leleux. Maar beleggers moeten daarbij wel goed in gedachten houden dat er belangrijke concurrentie van Chinese spelers is: van de top 16 beursgenoteerde bedrijven in deze sector zijn er 9 Chinees. Hieronder de drie belangrijkste spelers in Europa:

  1. Vestas
  2. Gamesa
  3. Nordex

And the winner is… De Deense windturbinebouwer Vestas. Vestas publiceerde erg goede bedrijfsresultaten. Daarnaast werden de prognoses voor het lopende boekjaar verhoogd. Vestas en Gamesa zijn sinds januari reeds met 70 en 25 procent gestegen. Hierdoor zijn de waarderingen al fors opgelopen en kan de minste tegenslag aanleiding zijn voor een scherpe correctie. Daarom geeft Leleux een “opbouwen” advies voor Vestas rond 220/240 DKK en 7/8 EUR voor Gamesa. Ontdek de kansen in de markt – Download de gratis Trading Gids