Kan het voorkomen dat je een berenmarkt hebt, terwijl we in een bullmarket zitten? Ja, dat is mogelijk. Bijvoorbeeld als een klein groepje aandelen de indices omhoogtrekken, terwijl het merendeel van de aandelen dalen. Zo kan het dus zijn dat 1/3 van de aandelenmarkt ondergewaardeerd is terwijl de indexen hoge toppen scheren. Dat biedt interessante kansen.

Denk er maar eens over na: we spreken eigenlijk altijd van een bullmarket, als een index stijgt.

Soms gaat het over een sectorspecifieke bullmarket. Een stierenmarkt in olie en olieaandelen bijvoorbeeld.

Maar we houden steeds minder rekening met het feit dat een paar aandelen, kunnen zorgen voor een stijgende index, zonder dat de rest van de aandelen meedraaien.

Dat was in 2015 het geval. Toen was er in veel sectoren, sprake van een bearmarket, terwijl de indices dat beeld niet lieten zien.

Kijk maar eens naar de grafiek van de S&P 500 uit 2015:

Daar lijkt op het eerste gezicht geen vuiltje aan de lucht.

Ja, we zijn ongeveer 15% in waarde gedaald, maar dat is niet genoeg om een van een berenmarkt te spreken. Dat gebeurt pas onder de 20%.

Dat brengt ons wel bij het volgende punt: als veel individuele aandelen meer dan 20% dalen, maar de index niet volgt (omdat een handjevol aandelen de index ondersteunt) is er ook sprake van een berenmarkt.

Dit merk je als belegger zelf ook.

Wie in 2015 zat belegd, heeft statistisch gezien het meeste kans gehad op een portefeuille met verlies. Want we weten dat:

Wie de 10 grootste bedrijven in de Amerikaanse markt had gekocht, je ongeveer op een winst had gestaan van +20% aan het einde van 2015.

Maar….

Wie de andere 490 bedrijven uit de S&P 500 had gekocht, een verlies had gerealiseerd van 3%.

Dat is een enorm krappe markt. Waarin er eigenlijk sprake is van een hele slechte markt, maar dit direct wordt vertekend door de performance van een select groepje aandelen.

Voor een belegger die alleen naar de ETF kijkt, zien we hier een rustige adempauze van de markt.

Maar voor beleggers die daadwerkelijk in aandelen zitten, zien we een kleine berenmarkt: in februari 2015, waren aandelen uit de S&P 500 gemiddeld 26,7% gedaald vanaf de 52-week high.

Voor de Russell 3000, kon er zelfs een gemiddelde daling van 37,3% worden opgetekend.

Dat is een berenmarkt. Alleen niemand die het ziet, sommige aandelen zijn bijzonder hard gestegen, terwijl andere aandelen bijzonder hard zijn achtergebleven.

Neem bijvoorbeeld de relatie tussen value en groei.

Hoewel value direct impliceert dat het gaat om ondergewaardeerde aandelen, is dat niet helemaal zo: het gaat om aandelen die voldoen aan criteria zoals een bepaalde boekwaarde tot koers-verhouding, terwijl groeiaandelen weer voldoen aan criteria voor langetermijn groei.

De relatie kan je goed zien door te kijken naar de Russel Growth en de Russel Value index (hieronder in een spread weergegeven):

Om daar nog iets concreter op in te gaan…

J.P. Morgan wordt gezien als value, terwijl Apple, Microsoft en Amazon het lijstje met groeiers aanvoeren.

Dat betekent niet dat J.P. Morgan is ondergewaardeerd en Apple een overwaardering heeft. Het is gewoon een benaming.

En eigenlijk sinds de berenmarkt uit 2015, hebben value-aandelen het afgelegd tegen groeiaandelen.

Dat is tot op zekere hoogte goed te verklaren. In een stierenmarkt, zijn beleggers altijd sneller bereid om meer risico te nemen en dus te investeren in groeiaandelen.

Maar, in 2017 en 2018 hebben groeiaandelen een enorme spurt omhoog genomen. Terwijl value-aandelen niet zijn meegegaan.

Daardoor is de natuurlijke correlatie stevig in voorkeur voor de groeiaandelen gaan lopen.

Interessant, want we zien steeds meer signalen dat de valueaandelen nu wel erg ondergewaardeerd raken ten opzichte van groei.

Wat impliceert dat ze een inhaalslag kunnen maken, zeker als je realiseert dat de valuemarkt goed is voor ongeveer 1/3 van de totale markt.

Bron: Gratis nieuwsbrief Slim Beleggen Trading

Lezers van deze nieuwsbrief hebben al de vruchten kunnen plukken. De trade in Berkshire Hathaway, was bijvoorbeeld een typisch geval van een value-aandeel dat een herstelbeweging maakte.

Foto Credit: iStock