Waarde-aandelen hebben het moeilijke jaar 2017 redelijk goed doorstaan. En toch zijn dit soort aandelen ondergewaardeerd omdat beleggers tegenwoordig vaak de neiging hebben om te grijpen naar technologie-aandelen. De gevestigde traditionele bedrijven mogen echter niet genegeerd worden. Volgens Ulrich Jost staan ze garant voor een duurzaam rendement.

Het is vrij logisch dat technologie-aandelen meer aandacht krijgen dan de rest. Beleggers willen namelijk investeren in de toekomst en daarenboven in snel tempo rendement halen. Ze lijken echter te vergeten dat gevestigde bedrijven evenzeer innoveren om hun toekomst te verzekeren.

Ulrich Jost, beheerder van het GAM Euroland Value Focus fonds en het GAM Multistock Euroland Value Equity fonds, haalt enkele onderwerpen aan die aantonen dat waarde-aandelen nog altijd een grote rol spelen op de markten. Hij neemt schaliegas, Amazon en Tesla als voorbeeld.

Schaliegas

In juni 2016 begon de daling van de olieprijzen van 100 dollar per vat naar 46 dollar. De oorzaak hiervan was een nieuwe boortechniek waardoor de olieproductie in de Verenigde Staten van Amerika hoog opliep. De olieprijzen bleven een tijd lang aan de lage kant, maar de efficiëntiegraad van het ontginnen van olie via deze nieuwe boortechniek is de laatste maanden fors gedaald.

Omdat de ‘gemakkelijkste’ olie reeds ontgonnen is, gaat de productie stagneren. Jost verwacht dat de olieprijzen mede hierdoor de komende maanden opnieuw zullen stijgen. Natuurlijk heeft het productie-akkoord van de verschillende olieproducerende landen hier ook iets mee te maken.

Amazon

Deze online retailer probeert al jaren om supermarkten en andere fysieke winkels te doen verdwijnen en hun plaats in te nemen. Voor een deel lijkt het hun wel te lukken, steeds meer mensen verkiezen om producten online te kopen. Maar er is één segment waar Amazon ontzettend veel moeite mee heeft, namelijk bederfelijke goederen. Voor bepaalde goederen is het dus nog altijd niet mogelijk om ze online te kopen zonder tussenkomst van een supermarkt of speciaalzaak.

Om toch in te gaan op de wensen van hun klanten, zien we steeds vaker dat supermarkten en speciaalzaken het mogelijk maken om online boodschappen te kunnen doen. Dit is een klassiek voorbeeld van gevestigde bedrijven die innoveren om mee te gaan met hun tijd.

Dit bedrijf heeft evenveel potentieel als Amazon of Alibaba, maar staat veel goedkoper genoteerd

Tesla

Idem voor de Amerikaanse autobouwer. Elektrische wagens zijn de toekomst, daar bestaat geen twijfel over. Beleggers hadden hun ogen gericht op Tesla en minder op de traditionele autobouwers. Maar toch gaat het Tesla niet voor de wind. Hoge schulden, productieproblemen, noem maar op.

Opnieuw benadrukt Jost dat we de gevestigde bedrijven zeker niet links mogen laten liggen. BMW, Volkswagen en Daimler investeren namelijk massaal veel geld om hun gamma om te bouwen naar elektrische wagens en zo klaar te zijn voor de toekomst. Bovendien hebben ze jarenlange ervaring.

Bronnen: Finews, IEX

Foto: Max Pexel