Het blijft relatief stil rond goudmijnaandelen. Beleggers zijn deze aandelen volledig vergeten na enkele zeer slechte jaren. Maar de nacht is het donkerste vlak voor het licht wordt. Er zijn dan ook enkele signalen die er op wijzen dat het ergste achter de rug is. 2019 biedt zich dan ook aan als een mogelijk fantastisch jaar voor goudmijnaandelen.

Naarmate de sell-off van de aandelenmarkt dieper en dieper gaat, blijft goud een rots in de branding. En goudmijnaandelen kronen zich tot de sterkste aandelen op dit moment. Deze krachttoer is mogelijk het begin van een nieuwe trend.

Goudmijnaandelen zijn bijzonder goedkoop. Ze zijn zelfs al vele jaren goedkoop. Er is dus niet veel nodig om het vuur in de sector aan te wakkeren.

Op het einde van het 3e kwartaal lag de all-in sustaining costs voor goudmijnen gemiddeld op $949. Een stijging van $125 voor de goudprijs, betekent een stijging van 10% voor het gele edelmetaal. Maar ook een stijging van 50% voor de marges van de goudmijnaandelen.

Goudmijnaandelen zijn een heftboom op een stijging van de goudprijs.

Goudmijnaandelen in een positieve trend

En er zijn enkele slimme beleggers die beginnen op te merken dat goudmijnaandelen in een positieve trend zitten. Dat kan je zien aan de prestatie van de goudmijnaandelen sinds begin september.

De goudmijn-ETF GDX is een van de grootste en populairste ETFs voor goudmijnaandelen. Na een brutale sell-off deze zomer zit GDX terug in een opwaartse trend met hogere bodems en hogere toppen.

Momenteel is GDX lichtjes overkocht. Een afkoeling of correctie kan volgen. Maar indien deze trend zich verder zet, zal 2019 alvast beginnen als een goed jaar voor goudmijnaandelen.

Want goudmijnaandelen doen het niet alleen beter dan de goudprijs, sinds begin oktober presteren goudmijnaandelen ook (veel) beter dan de rest van de aandelenmarkt (S&P 500).

Een hoge volatiliteit op de aandelenmarkt speelt in het voordeel van de goudprijs. En dat speelt dan weer in het voordeel van de goudmijnaandelen.

Bron: The Street

Foto Credit: Pixaby