We leven in een wereld waarin een handvol bedrijven steeds meer controle hebben over ons leven. Waar vroeger meer concurrentie bestond, leeft de laatste jaren steeds meer het ‘the winner takes it all’-principe. En daar kunnen beleggers van profiteren, want deze winners zorgen voor uitzonderlijke rendementen.

In het eerste kwartaal van 2018 was de iPhone X de meest verkochte smartphone ter wereld. Op de 2e plaats stond … de iPhone 8. Samsung kwam met de Galaxy Grand Prime Plus pas op de 3 plaats, vlak voor … de iPhone 8 Plus van Apple. Het toont nog maar eens de dominantie van Apple aan op de smartphonemarkt. Die dominantie is een van de redenen waarom Warren Buffett zo veel aandelen Apple koopt.

In 2 jaar tijd kocht Berkshire Hathaway zo’n 250 miljoen aandelen van het bedrijf uit Cupertino. In eerste instantie waren het Todd Combs en Ted Weschler, de 2 kroonprinsen van Warren Buffett en Charlie Munger die samen zo’n $25 miljard beheren bij Berkshire Hathaway, die aandelen Apple kochten in het eerste kwartaal van 2016. Na deze aankoop wekte dit ook de interesse bij de grootmeester zelf. En nu koopt Berkshire Hathaway bijna elk kwartaal extra aandelen.

Buffett gelooft dan ook sterk in bedrijven met een competitief voordeel. Het orakel van Omaha koopt graag bedrijven die een langdurige dominante positie kunnen veroveren in een lucratieve markt. Hij geeft ook toe dat hij het spijtig vindt om nooit aandelen gekocht te hebben van Amazon of Google. Zijn aversie van technologie – omdat hij het niet altijd begrijpt – heeft hem al veel geld gekost.

Het is voor beleggers belangrijk om aandelen te kopen van dominante spelers. Deze bedrijven kunnen vaak een langdurige, constante, hoge groei bewerkstelligen wat op zijn beurt een steeds hogere beurskoers ondersteunt. Kijk maar naar de grafiek van Apple de laatste jaren …

Hoe vind je dominante bedrijven?

De wereld evolueert steeds meer naar dominante spelers binnen hun sector. Een manier om die bedrijven te vinden, is door te kijken naar bedrijven in sectoren die consolideren terwijl ze groeien en steeds winstgevender worden.

De laatste 20 jaar zag 75% van de Amerikaanse industrie een verhoogde consolidatie. Bedrijven die hun marktaandeel konden uitbreiden, realiseerden hogere winstmarges en bovenmatige rendementen op de beurskoers.

Enkele voorbeelden van de consolidatie:

  • In 1997 waren er 36 beursgenoteerde supermarkten. In 2014 waren dat er nog maar 11 die 89% van alle omzet draaiden.
  • Het aantal publiek genoteerde bedrijven daalde van 7.000 in 1997 naar 4.000 vandaag.
  • In 1997 had de top-25 van meest waardevolle bedrijven een nettowinstmarge van 21%. In 2016 was dat 39%.

Waarom dominante bedrijven zo interessant zijn

De concentratie van een sector kan je berekenen aan de hand van de Herfindahl-Hirschman Index (HHI). Het is een eenvoudige formule. Het neemt het marktaandeel van alle bedrijven op basis van omzet en vermenigvuldigt dit tot de 2e macht.

Bijvoorbeeld in een sector met 2 bedrijven waar een bedrijf 80% marktaandeel heeft en het andere bedrijf 20%, is de formule: 80² + 20² = 6.800.

Hoe hoger de concentratie binnen een sector, hoe hoger de score aangezien je de grootste getallen berekent in de 2e macht. Volgende tabel maakt dit duidelijker. In industrie 1 is iedereen gelijk met 10% marktaandeel terwijl in industrie 3 er 9 kleine bedrijven zijn en 1 bedrijf dat 50% marktaandeel heeft.

Hoe groter het marktaandeel is van een bedrijf ten opzichte van de rest van de sector, hoe meer winstgevend dit bedrijf wordt. Groter marktaandeel = meer omzet = hogere prijskracht = meer winstgevendheid.

5 bedrijven met een dominante positie in hun markt

Bedrijven met een competitief voordeel in een geconsolideerde sector worden steeds moeilijker om van hun troon te storen. Die bedrijven blijven daar jaren en soms decennia de heersende kracht. Dat biedt uiteraard een bijzonder interessant perspectief voor beleggers.

Dominantie van deze bedrijven betekent niet dat ze geen vlekkeloos parcours zullen rijden. Ze zullen ook hun ups en downs hebben. Maar de kans is bijzonder groot dat ze zelfs een grote storm zonder al te veel kleerscheuren en zonder afbraak van hun dominantie kunnen doorkomen.

Naast Apple zijn dit nog enkele dominante bedrijven in een geconsolideerde sector.

The Walt Disney Company

Wat begon als een tekenfilm op televisie decennia geleden is nu een van de machtigste mediagroepen ter wereld. Met de overname van Marvel Studios in 2009 voor $4 miljard kreeg Disney in een klap toegang tot een enorm aanbod aan superhelden die Mickey Mouse en Donald Duck.

In 2012 kwam daar nog eens Lucasfilm bij, met alle rechten rond Star Wars. Ten slotte is Disney bezig met de overname van 21st Century Fox met daarbij de rechten van X-men, Avatar, The Simpsons, … en videostreamingdienst Hulu.

Alphabet

Het moederbedrijf boven Google is een internetgigant. Naast Google bezit Alphabet ook YouTube, Gmail, Android, … Google heeft het competitieve voordeel van de merknaam. We zeggen niet ‘zoek dat eens op op het internet’, maar ‘google dat eens’. Samen met Facebook heeft Google zo goed als de volledige online advertentiemarkt in handen.

Mastercard

Betaalverwerker Mastercard vormt samen met rivaal Visa een quasi duopolie in de verwerking van betalingen. Mastercard geeft wereldwijd zo’n 2,3 miljard kaarten uit bij 22.000 financiële instellingen. Iedere keer een kaart van Mastercard gebruikt wordt, ontvangt het bedrijf een kleine commissie.

Nieuwe betaalvormen lijken tot op heden totaal nog geen vat te krijgen op de dominantie van Mastercard.

Amazon

Amazon levert niet voor niets de rijkste man ter wereld met CEO Jeff Bezos. Bezos toverde Amazon om van een online boekenhandel tot een gigant die overal aanwezig is in het leven van de Amerikaan.

Naast het Amazon e-commercenetwerk is er ook nog Twitch voor video games streams, Echo, en Amazon heeft met AWS het grootste cloudplatform ter wereld met een marktaandeel van 62%. Ondertussen telt Amazon Prime ook al 90 miljoen Amerikaanse gebruikers.

3M

3M kent iedereen van de post-it. Maar het bedrijf is veel, maar dan ook véél, meer dan dat. 3M bestaat al meer dan 100 jaar en produceert ondertussen al meer dan 60.000 producten. 3M heeft meer dan 112.000 patenten en spendeert 6% van zijn omzet aan onderzoek en ontwikkeling naar nieuwe producten zodat concurrenten geen schijn van kans maken.

Bron: ValideaFool

Foto Credit: iStock

Grafiek: Statista