Enkele jaren geleden werd Turkije nog bestempeld als een ‘groeiland’. Volgens kenners had het land alles in huis om uit te groeien tot een volwaardige Westerse economie. Vandaag de dag ziet de situatie er compleet anders uit. Onlangs verlaagde kredietbeoordelaar Fitch het kredietoordeel van het land van BB+ naar BB. De prognose ging zelfs van stabiel naar negatief.

Het vernietigende rapport van Fitch kan extra zout in de Turkse wonden gaan strooien. Volgens de kredietbeoordelaar is de geloofwaardigheid van het economische beleid van de Turkse regering de afgelopen tijd afgenomen. Daarnaast maakt Fitch zich steeds meer zorgen over de oplopende inflatie en de gevolgen van de zwakke Turkse munt (Lira). Zowel de stijgende inflatie als de alsmaar zwakker wordende Lira zorgt er voor dat buitenlandse investeerders Turkije de rug toekeren.

Turkse banken moeten het vergelden

Op dit moment dumpen buitenlandse investeerders in het bijzonder aandelen en obligaties van Turkse banken. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Jeroen Blokland, is te zien dat de Turkse Bank Index in enkele maanden tijd meer dan 40% is gedaald. Een uitzonderlijk slechte prestatie.

Volgens economen is de kans klein dat in de nabije toekomst de stabiliteit in Turkije zal gaan terugkeren. De Turkse regering, onder leiding van Erdogan, lijkt niet bij machten te zijn om het economische tij te keren. De titel van ‘groeiland’ zijn ze inmiddels kwijtgeraakt.

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER